Bolesti jetre: Kako ih prepoznati, spriječiti i liječiti?

virtualna 03.04.2023

Jetra je jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu. Ova vitalna žlijezda je odgovorna za brojne funkcije u tijelu, uključujući pročišćavanje krvi, proizvodnju žuči i regulaciju različitih kemijskih procesa. No, kao i svi organi i jetra je podložna raznim bolestima koje mogu ugroziti zdravlje. Gastroenterolog Dominik Kralj u videu objašnjava koje su uloge jetre, kako očuvati njezino zdravlje i na što treba obratiti pozornost:

Bolesti jetre

Najčešće bolesti jetre su nealkoholna masna bolest jetre (NASH), alkoholna bolest jetre (ALD), hepatitis B i C, ciroza jetre te rak jetre.

NASH je oblik bolesti jetre koji uzrokuje promjene u jetri slične alkoholnoj bolesti jetre, ali uzrokovane su drugim faktorima poput metaboličkog sindroma. Prekomjerna debljina, šećerna bolest, povišene masnoće u krvi, povišeni krvni tlak i smanjena osjetljivost tkiva na inzulin- čimbenici su koji doprinose razvoju NASH-a. S druge strane, ALD je bolest jetre koja se razvija zbog pretjeranog kunzumiranja alkohola. Simptomi alkoholne bolesti jetre su:

  • Mučnina
  • Povraćanje
  • Gubitak apetita
  • Bol u trbuhu
  • Žutica

Ova bolest može dovesti do ciroze jetre i raka jetre.

Hepatitis B i C su virusne infekcije koje mogu uzrokovati oštećenje jetre i dovesti do ozbiljnijih stanja poput ciroze jetre i raka jetre. Simptomi uključuju umor, mučninu, žuticu, bol u trbuhu i gubitak apetita. Postoje posebni antiviralni lijekovi za liječenje hepatitisa B, dok se hepatitis C liječi kombinacijom antiviralnih lijekova. Ciroza jetre je bolest jetre koja se razvija kada se zdrave stanice jetre zamjenjuju ožiljnim tkivom, što može dovesti do zatajenja jetre. Neki od alarmantnih simptoma su umor, gubitak težine, žuticu, svrbež kože i povećanje trbuha.

Umjereno konzumiranje alkohola, ili u idealnom slučaju apstinencija, izbjegavanje rizičnog ponašanja za prijenos virusnih bolesti najbolja je prevencija za očuvanje zdravlja jetre.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.