Bundeva-kraljica jeseni

virtualna 28.09.2022

Nutritivno vrlo bogata, zdrava i oku primamljiva-bundeva je s razlogom omiljena delicija tijekom jeseni. Na 100 grama sadrži svega 26 kalorija, obiluje prehrambenim vlaknima, vitaminima i mineralima. Sadrži i manju količinu proteina i masti te su njezine blagodati za zdravlje brojne.

 

Štiti oči, kožu i imunitet

Buča je odličan izvor antioksidansa, točnije beta karotena, luteina i zeaksantina. Time štiti zdravlje očiju i smanjuje rizik od nastanka bolesti oka. Također ima blagotvoran učinak na zaštitu kože.

 

Sve blagodati sjemenki

Osim mesa bundeve i njezina unutrašnjost je jednako bitna. Bučine sjemenke obiluju proteinima, magnezijem, vlaknima i cinkom. Sadrže i aminokiselinu triptofan koja sudjeluje u proizvodnji serotonina u mozgu, koji se naziva i „hormonom sreće“.

Bučino ulje koje se radi od sjemenki bundeve, zahvaljujući esencijalnim masnim kiselinama, vitaminima B i E, pozitivno djeluje na snižavanje razine kolesterola u krvi, olakšava učenje i koncentraciju te poboljšava rad imunološkog sustava.

 

Priprema buče

Načini pripreme bundeve su razni. Dobar su saveznik u slanim, kao i slatkim jelima. Najpoznatija je juha od bundeve, a može se koristiti u pripremi rižota, variva, kao zamjena krumpira u pripremi njoka i slično. Tu je i tradicionalna bučnica, a jednako su ukusni i muffini od bundeve. Ako si u potrazi za grickalicama koje će te zasititi, ali su i zdrave-bučine sjemenke su pravi izbor.

Na 100 grama, sjemenke bundeve sadrže oko 550 kalorija, ali i 30 grama proteina te obiluju cinkom, selenom i željezom.

Izbora u načinu pripreme ima, a na tebi je bundevu ove jeseni uvrstiš u svoju prehranu!

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.