Debljina u Europi

virtualna 20.04.2022

Debljina

Debljina je kronična bolest kod koje dolazi do prekomjernog nakupljanja masnog tkiva. Najuobičajeni način procjene stupnja uhranjenosti je indeks tjelesne mase (ITM), odnosno omjer tjelesne mase (kg) i kvadrata visine (m). Tako bi osoba visoka 170 cm koja teži 68 kg imala ITM 23,5 kg/m2 (68/1,7×1,7=23,52). Za nju bismo rekli kako ima normalnu tjelesnu masu, s obzirom na sljedeće smjernice:

  • Pothranjenost (ITM <18,49)
  • Normalna tjelesna masa (ITM 18,5-24,99)
  • Prekomjerna tjelesna masa (ITM 25-29,99)
  • Debljina (ITM >30)

Izvješće o debljini u europskoj regiji

Europski ured Svjetske zdravstvene organizacije (eng. WHO) za prevenciju i kontrolu kroničnih nezaraznih bolesti objavio je Izvješće o debljini u europskoj regiji za 2022. godinu. Izvješće se fokusira na utjecaj okolišnih faktora koji mogu biti povezani s razvojem debljine te načine kako se debljina kroz cijeli životni vijek može kontrolirati. Posebno se ističu izazovi vremena u kojem živimo, primjerice marketinške aktivnosti usmjerene na djecu te COVID-19 pandemija kao faktor u razvoju debljine.

Trenutno 60 % odraslih osoba europske regije pod nadzorom Svjetske zdravstvene organizacije pati od debljine, baš kao i jedno od troje djece (29 % dječaka i 27 % djevojčica). Sve te osobe imaju povišeni rizik za razvoj muskuloskeletarnih problema, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 i drugih metaboličkih problema, kao i za pogoršanje mentalnog zdravlja.

Debljina kao rizični faktor

Izvješće također prepoznaje debljinu kao jedan od ključnih faktora za razvoj mnogih drugih nezaraznih kroničnih bolesti, između ostalog i raka. Dapače, ako se osvrnemo na rizične faktore razvoja kroničnih nezaraznih bolesti, debljina je četvrti po redu rizični faktor, nakon visokog krvnog tlaka, nepravilne prehrane i pušenja. Također, debljina je vodeći rizični čimbenik za razvoj invaliditeta. Naime, kada se promotre osobe koje žive s invaliditetom, čak 7 % ukupnih godina života provedenih s invaliditetom uzrokovano je debljinom.

Pogled u budućnost

Možemo zaključiti kako je debljina značajan faktor narušavanja tjelesnog i mentalnog zdravlja te jedan od čimbenika razvoja invaliditeta. Ono što je posebno zabrinjavajuće, činjenica je da i svako treće dijete ima prekomjernu tjelesnu težinu.

Važno je stoga mijenjati stavove potrebno je utjecati na percepciju debljine kao bolesti od malih nogu i osvijestiti čimbenike koji do nje dovode. Zato se u Izvješću naglašava i važnost razvoja plana prevencije i kontrole debljine, kako bismo svi zajedno uspjeli postići Globalne ciljeve održivog razvoja Ujedinjenih naroda, kao i ciljeve Europskog programa rada 2020. – 2025.: „Zajedničkim djelovanjem do boljeg zdravlja u Europi“.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Partnerski portal
Virtualna ordinacija Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.