Koliko znate o gestacijskom dijabetesu?

virtualna 08.02.2023

Trudnoća je za mnoge žene najljepše razdoblje u životu. Dok nestrpljivo iščekuju dolazak prinove, buduće majke trebaju posebno paziti na svoje zdravlje. Jedan od dijagnostičkih testova koje obavljaju u trudnoći je test oralnog opterećenja glukozom (OGTT) koji se izvodi između 22. i 24. tjedna. Pomoću spomenutog testa uspostavlja se dijagnoza gestacijskog dijabetesa-najčešćeg metaboličkog poremećaja u trudnoći.

Koliko znate o gestacijskom dijabetesu?

Procjenjuje se da se kod 2 od 10 žena može razviti gestacijski dijabetes. Uvjeti koji povećavaju rizik su prekomjerna težina prije trudnoće, član obitelji koji boluje od dijabetesa, povišen šećer u prethodnim trudnoćama, povišen krvni tlak, trudnoća u dobi iznad 35 itd.

U kvizu kojeg smo pripremili za Vas doznajte sve o tom metaboličkom poremećaju.

Provjerite svoje znanje

O ovoj sveprisutnoj bolesti razgovarali smo Davorkom Herman Mahečić dr. med.,  spec. interne medicine, subspec. endokrinologije i dijabetologije.

Što biste savjetovali trudnicama s gestacijskim dijabetesom?

Savjetovala bih im da se drže preporuka. Danas imamo strukturirane prehrane i većina naših pacijentica će uspjeti držati dijabetes pod kontrolom isključivo pridržavanjem preporuka što se toga tiče. Edukaciju o šećernoj bolesti u trudnoći treba shvatiti ozbiljno, pratiti razinu šećera i pristupiti svemu tome odgovorno računajući da ljudi s dijabetesom žive cijeli ili dio života, a gestacijski dijabetes traje svega nekoliko mjeseci. Posebice kada je naglasak na brizi o vlastitom djetetu.

Više pročitajte u našem časopisu MedSpot.

Prelistajte časopis

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.