Mjesec borbe protiv raka dojke

virtualna 01.10.2021

Jedan od vodećih javnozdravstvenih problema u Hrvatskoj su maligne bolesti. S ciljem podizanja svijesti i ranog otkrivanja, obilježavaju se prigodne manifestacije i programi. Tako u listopadu nosimo ružičasto. Iza te vedre boje, krije se važna poruka. Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke.

Suočavanje s dijagnozom raka može izazvati niz osjećaja – iznenađenje, tugu, strah, ljutnju. S ciljem pružanja podrške, informacija i smještaja ženama, 2008. godine pokrenuta je udruga-Sve za nju.

Iz spomenute udruge stoje tri žene koje su prošle kroz borbu s rakom dojke. Psihologinja Maja Erceg Tušek ispričala je našoj Ivi Kantolić o povijesti Udruge i aktualnim projektima.

Rak dojke je zloćudna bolest koja nastaje kad normalne žljezdane stanice dojke promijene svoja svojstva, počnu nekontrolirano rasti, umnožavati se i uništavati okolno zdravo tkivo.

Tko može dobiti rak dojke?

Rak dojke se najčešće javlja u dobi iznad 50 godina, ali se može javiti i kod mladih žena. Muškarci također mogu oboljeti od raka dojke, ali znatno rjeđe nego žene. Naime, kod muškog spola zabilježen je jedan posto od ukupnog broja slučajeva.

Rak dojke-rizični čimbenici i nasljednost

Uzrok nastanka raka dojke je uglavnom nepoznat, a iz raznih studija se da iščitati da postoji više rizičnih čimbenika. Najznačajniji su; dob, menopauza nakon 50-te godine života, nerađanje ili rađanje poslije 30-te godine života, prethodna bolest dojke, prva menstruacija prije 12-te godine života, pojavnost raka dojke/ili jajnika kod bližih srodnika. Pretilost, povećana konzumacija alkohola, izloženost zračenju, pušenje i nezdrava prehrana-životne su navike uz koje je također vezan povećan rizik za rak dojke. Između 5-10% svih karcinoma dojke su nasljedni, a jedan dio njih je nosilac genske mutacije.

Zbog toga su iznimno važni redoviti pregledi koji uključuju samopregled, mamografiju i ultrazvučni pregled.

Ako se rak dojke otkrije u ranom stadiju, šanse za izlječenje su puno veće!

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.