Pohranjivanje viška hrane
Pohranjivanje viška hrane

Pohranjivanje viška hrane

Prema odluci Ujedinjenih naroda, 29. rujna obilježava se Međunarodni dan svjesnosti gubitka i bacanja hrane, kako bi se osvijestio problem otpada od hrane, koji obuhvaća dvije pojave. 

Gubitak hrane, odnosno posljedicu neprikladnog rukovanja hranom tijekom proizvodnje, skladištenja, prerade i transporta hrane. Ovaj problem je ipak karakterističniji za zemlje u razvoju. S druge strane, bacanje hrane je problem razvijenog dijela svijeta, a u njemu sudjeluju trgovci, ugostitelji i pojedinci unutar svog kućanstva. 

Procjenjuje se kako se godišnje u Hvatskoj stvori čak 97kg otpada od hrane. Osim što je to veliki humanistički problem s obzirom da je dijelu populacije nedostupna kvalitetna hrana, otpad od hrane je i ekološki problem zbog onečišćenja.  Pročitajte više na stranicama Zavoda za zaštitu okoliša i prirode

Mi vas potičemo da razmišljate o hrani i prehrambenim navikama, u trgovinu idete s popisom za kupnju, a eventualan višak hrane podijelite s dragim osobama ili pohranite za kasniju konzumaciju. Naša nutricionistkinja Andrea Bilandžija savjetuje kako pohraniti ostatke hrane te na što pripaziti kod ponovne konzumacije. 

BUDITE U TIJEKU

Prijavite se na naše
novosti!

Prenosimo novosti iz virtualnih ordinacija ravno u Vaš virtualni sandučić.
Error message
Newsletter

Suradne ustanove

Solmed
Poliklinika Fleur
Poliklinika LabPlus
Ljekarna Marušić