Prošetati novu košulju ili čuvati zdravlje – pitanje je sad!

Prošetati novu košulju ili čuvati zdravlje – pitanje je sad!

Prošetati novu košulju ili čuvati zdravlje – pitanje je sad!

Potencijalno opasna nestrpljivost

Dobro poznat scenarij, zaustavite me kad pogriješim… Novi je radni dan, a vi zaista nemate više ništa u ormaru za obući. S druge strane, pokraj kreveta stoji pet vrećica s plijenom ulovljenim na ljetnim sniženjima. Ma daj, pa ionako moraš tu robu oprati nakon što ju jednom obučeš, tak svejedno je li to dan prije ili poslije. Oblačiš novu košuljicu, outfit je spreman za pokazivanje, a svi razlozi zašto to nije baš pametno duboko potisnuti.

Međutim, zato imaš nas – da te, dok guglaš na poslu umjesto da odgovaraš na onaj mail od jutros, podsjetimo na tri velika razloga zašto nisi trebao ili trebala obući tu košulju prije pranja.

 

1.       Toksičnost mode

Zvuči nevjerojatno, ali pretpostavlja se da tekstilna industrija u procesima proizvodnje upotrjebljava više od 8 000 sintetičkih kemikalija među kojima se nalaze i one kancerogene i one koje mogu poremetiti hormonsku ravnotežu organizma. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje da 20% industrijskog zagađenja vode dolazi upravo od tekstilne industrije. Kada odjeća dospij u dućane, na vlaknima se još uvijek nalaze te toksične kemikalije. Naša koža je naš najveći organ i sve što stavimo na nju može ući u organizam pa tako i štetne tvari s tek kupljene odjeće.

 

2.       Transport

Vjerujemo da o tome ne razmišljate na taj način, ali odjeća koju isprobavate u dućanima nije se tamo samo stvorila i to danas. Većina odjeće na našem tržištu proizvodi se u dalekim, dalekim zemljama, a zatim u kontejnerima dostavljaju kod nas. U procesu transporta ili skladištenja odjeća može biti izložena kontaktu s raznim kukcima (uši, buhe) i glodavcima (miševi, štakori), unatoč mjerama prevencije.

 

3.       Isprobavanje

Gotovo je nemoguće naći komad odjeće u dućanu koji netko prije nas nije probao. Uostalom, mi sami toliko puta isprobamo nešto što na koncu ne kupimo. Prema tome, oblačenjem nove košulje prije pranja dovodimo se u rizik od izlaganja virusima, bakterijama i nametnicima koji su prelaskom s drugih ljudi nastanili odjeću. Predlažemo da na primjer guglate „svrab“, parazitnu zaraznu bolest kože koja se nimalo rijetko prenosi upravo preko odjeće i vjerujemo da će vas to uvjeriti da zaista odjeću prije nošenja operete – koliko god nestrpljivi bili.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2020. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!
FAQ

Suradne ustanove

Solmed
Poliklinika Fleur
Poliklinika LabPlus
Ljekarna Marušić