Simptomi i dijagnostika raka debelog crijeva

virtualna 20.02.2022

Rak debelog crijeva u početku ima vrlo nespecifične simptome i teško je samo na temelju njih ustanoviti da je vrijeme za posjet liječniku, ističe onkolog dr.sc. Davor Kust. Stoga, važno je odgovarati za nacionalne preventivne programe prevencije raka debelog crijeva, odnosno redovito odlaziti na preventivne ili sistematske preglede. Ipak, liječniku se obavezno treba obratiti kada se jave neki od sljedećih simptoma:

  • Krvarenje iz anusa
  • Krv u stolici
  • Promjena crijevnih navika (proljev, zatvor)
  • Gubitak tjelesne težine (bez namjere)
  • Bolovi u donjem dijelu trbuha

Nakon postavljene sumnje da nešto nije u redu s debelim crijevom, važno je bolesnika uputiti na odgovarajuće dijagnostičke postupke. Zlatni standard je kolonoskopija.

Kolonoskopija je pretraga kojom se kamerom pregledava debelo crijevo. U slučaju sumnjivih strukturalnih promjena, omogućuje i uzimanje uzorka tkiva, kako bi se ono poslalo na patohistološku obradu i ustanovilo o kakvim promjenama se radi – dobroćudnim ili zloćudnim. Iako postoji strah od ovog pregleda, podsjećamo kako je kolonoskopiju moguće napraviti i pod općom anestezijom! Za kraj, naš sugovornik vas potiče na mijenjanje životnih navika i sudjelovanje u preventivnim pregledima jer u današnje vrijeme, rak je postala izliječiva bolest, ako se na vrijeme otkrije.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.