Simptomi i dijagnostika raka debelog crijeva
Simptomi i dijagnostika raka debelog crijeva

Simptomi i dijagnostika raka debelog crijeva

Rak debelog crijeva u početku ima vrlo nespecifične simptome i teško je samo na temelju njih ustanoviti da je vrijeme za posjet liječniku, ističe onkolog dr.sc. Davor Kust. Stoga, važno je odgovarati za nacionalne preventivne programe prevencije raka debelog crijeva, odnosno redovito odlaziti na preventivne ili sistematske preglede. Ipak, liječniku se obavezno treba obratiti kada se jave neki od sljedećih simptoma: 

  • Krvarenje iz anusa
  • Krv u stolici
  • Promjena crijevnih navika (proljev, zatvor)
  • Gubitak tjelesne težine (bez namjere)
  • Bolovi u donjem dijelu trbuha
     

Nakon postavljene sumnje da nešto nije u redu s debelim crijevom, važno je bolesnika uputiti na odgovarajuće dijagnostičke postupke. Zlatni standard je kolonoskopija. 

Kolonoskopija je pretraga kojom se kamerom pregledava debelo crijevo. U slučaju sumnjivih strukturalnih promjena, omogućuje i uzimanje uzorka tkiva, kako bi se ono poslalo na patohistološku obradu i ustanovilo o kakvim promjenama se radi - dobroćudnim ili zloćudnim. Iako postoji strah od ovog pregleda, podsjećamo kako je kolonoskopiju moguće napraviti i pod općom anestezijom! 

 

Za kraj, naš sugovornik vas potiče na mijenjanje životnih navika i sudjelovanje u preventivnim pregledima jer u današnje vrijeme, rak je postala izliječiva bolest, ako se na vrijeme otkrije. 

 

BUDITE U TIJEKU

Prijavite se na naše
novosti!

Prenosimo novosti iz virtualnih ordinacija ravno u Vaš virtualni sandučić.
Error message
Newsletter

Suradne ustanove

Solmed
Poliklinika Fleur
Poliklinika LabPlus
Ljekarna Marušić