Što alkohol čini našem tijelu?

virtualna 24.11.2022

S ciljem podizanja svijesti o štetnosti alkohola na naše zdravlje, obilježava se Mjesec borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti (15. studeni – 15. prosinca). Ususret blagdanskom vremenu, naš dr. Nikola podsjeća na važnost umjerene konzumacije alkohola.

Utjecaj alkohola

Glavni sastojak alkoholnih pića je etanol, a kada se nađe u krvi ima efekt na mozak, psihu i naše tijelo. Naime, etanol usporava provođenje impulsa kroz naše živčane stanice što izaziva osjećaj opuštenosti i slabije reflekse. S fizičke strane, etanol potiče širenje krvnih žila u našem tijelu, što u zimskim mjesecima dovodi do pothlađivanja tijela. Pretjeranom konzumacijom alkohola, gubimo refleks drhtanja zbog čega nastaje „začarani krug“ hlađenja i nemogućnosti stvaranja dodatne topline. Pad tlaka, također je jedan od efekata konzumacije alkohola. Dugoročno, alkohol šteti jetri te u slučaju značajnog pada funkcije dolazi do ciroze.

Jetra je organ čiju funkciju ne možemo nadomjestiti, a jedini lijek slučaju ciroze je transplantacija- ozbiljan i rizičan postupak.

Smjernice Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo upućuju na važnost umjerene konzumacije alkohola. Naime, prije nekoliko godina objavljeno je istraživanje koje ukazuje kako su eventualni pozitivni utjecaji alkohola ipak zasjenjeni njegovim štetnim učinkom, odnosno kako ne postoji količina alkohola koja bi imala pozitivan utjecaj na zdravlje.

 Granica unosa alkohola

Gornja granica dnevnog unosa čistog alkohola iznosi 20g za muškarce i 10g za žene. Količinu od 10g čistog alkohola sadrži jedno žestoko piće (0,03 L), 0,125 L vina ili 0,25 L piva. Dakle, ženama je dopušteno jedno žestoko piće, čaša vina ili piva u danu, a muškarcima dva žestoka pića, dvije čaše vina ili veliko pivo.

Pored količine, jednako je važna i učestalost konzumiranja. Slijedom toga, ne bi trebali unositi više od 14 jedinica alkohola tjedno, što je laičkim rječnikom šest piva ili šest čaša vina. Dakako, te jedinice treba rasporediti na dva ili tri dana. U idealnom slučaju, preporučljivo je da se nekoliko dana u tjednu uopće ne konzumira alkohol.

Činjenica je da živimo u društvu u kojem je alkohol sveprisutna pojava, no valja imati na umu da prekomjerno pijenje ne pogađa samo pojedinca koji pije već i cijelu obitelj, radnu sredinu i zajednicu u kojoj živi. Ovisnost o alkoholu ozbiljan je problem. Pored oštećenja jetre, dugotrajna i prekomjerna konzumacija alkoholnih pića može uzrokovati metaboličke poremećaje, smanjenje libida, neplodnost, psihičke poremećaje, oštećenje srčano-žilnog sustava, dijabetes, oštećenja malog mozga i perifernih živaca itd.

Traženje pomoći stručnjaka odraz je odgovornog ponašanja i jedini način da se ova ovisnost stavi pod kontrolu bez težih posljedica.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Partnerski portal
Virtualna ordinacija Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.