Što je Movember?

virtualna 01.11.2022

Zdravlje je rijetka tema među muškarcima, iako to ne bi trebalo biti tako. Upravo iz tog razloga, brojni muškarci u studenome puštaju brkove. Naime, s ciljem podizanja svijesti o bolestima specifičnima za muškarce poput karcinoma prostate, testisa i muškog suicida, u studenom se obilježava Movember-internacionalni mjesec muškog zdravlja.

Još 1999. godine, nekolicina muškaraca iz Adelaide u Australiji u studenom su počeli puštati brkove nastojeći skrenuti pažnju na važnost muškog zdravlja. Inicijativa se četiri godine kasnije proširila po cijelom svijetu, a nedavno se počela obilježavati i u Hrvatskoj. Time se na jedinstveni način nastoji privući pozornost na specifičnosti zdravstvenih problema kod muškaraca.

Problemi s mokrenjem-znak za uzbunu?

Jedna od njih je rak prostate! U tom slučaju su nezaobilazni digitorektalni pregled i  PSA test (Prostata Specifični Antigen). Ovisno o rezultatu PSA testa, određuju se daljnji postupci, učestalost praćenja ili potreba biopsije prostate. Posebnu pažnju trebaju obratiti muškarci u dobi između 45 i 60 godina. Vrijednost PSA iznad 4,0 ng/mL smatra se povišenim te se u tom slučaju obično predlaže biopsija prostate s ciljem potvrde ili isključenja raka prostate.

Problemi s mokrenjem i krv u urinu, simptomi su koje ne treba ignorirati. Rano otkrivanje može spasiti život, stoga ne treba oklijevati prilikom odlaska liječniku. Pored raka prostate, Movember je podsjetnik važnosti samopregleda.

Rak testisa

Karcinom testisa još uvijek je rijedak ali često podlo napreduje, zahvaćajući djecu i mlađu populaciju više nego starije. Ukoliko se ne prepozna na vrijeme može čak i metastazirati. Najraniji simptomi su pojava krvi u ejakulatu ili urinu te kvržice na testisima. Stoga ih je vrlo važno redovito pregledati. Tako ćete se bolje upoznati s izgledom testisa i lakše uočiti bilo kakvu promjenu. Samostalan pregled je brz i bezbolan te se može napraviti nakon tuširanja.

Izazovi s kojima se muškarci suočavaju

„Dečki ne plaču“ ili „ne budi mlakonja“ rečenice su s kojom su se susreli brojni, a kako odrastaju muškarcima se nameće pritisak društva da budu „mačo“. Takva očekivanja im nimalo ne olakšavaju suočavanje sa izazovima. Stoga kao društvo trebamo poticati i osvijestiti da muškarci trebaju otvoreno pričati o svojim problemima. U tom slučaju je vrlo važna podrška bližnjih i okoline.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.