Holter tlaka: Kako ga nositi?

virtualna 02.07.2020

Holter tlaka uobičajena je dijagnostička obrada osoba s povišenim krvnim tlakom, odnosno hipertenzijom.  Radi se o postupku kojim se prate vrijednosti krvnog tlaka kroz određeni period, najčešće 24 sata.

Postupak je bezbolan, no pomalo neugodan jer zahtijeva lijepljenje elektroda po prsima te nošenje uređaja ispod odjeće. Holter tlaka obično visi uz tijelo, u svakom trenu se osjeća njegova težina, a potrebno je i pripaziti da uvijek bude spojen. Možda je još veći problem noću, kada uređaj može sprečavati spavanje u uobičajenom položaju. Dodatno, može prekidati san ako se čuje zujanje pri svakom mjerenju.

 

Sindrom bijele kute

Holter tlaka mjeri vrijednosti svakih pola sata tijekom dana, odnosno svakih sat vremena tijekom noći. Iako je teško zaboraviti na njegovu priustnost, važno je napomenuti kako bi s holterom trebali živjeti svoj tipičan dan. Ponekad ljudi tijekom nošenja holtera izbjegavaju aktivnosti kako se ne bi znojili i potaknuli odvajanje elktroda. Događa se i da se refleksno umire kada holter tlaka započne novo mjerenje. No, zapravo bi trebali i odmarati, i kretati se, i opterećivati se, kako bi se dobila realna slika kretanja krvnog tlaka tijekom 24 sata.

Naime, 10-30% bolesnika u ordinaciji liječnika ima povišen krvni tlak zbog svjesnog ili nesvjesnog uzbuđenja, a u vlastitom domu ima normalne vrijednosti tlaka. Ta pojava naziva se hipertenzija bijele kute. S druge strane, maskirna hipertenzija je pojava kada pacijent ima normalne vrijednosti tlaka prilikom mjerenja u ordinaciji, ali su stvarne vrijednosti tlaka zapravo visoke.

 

Holter tlaka i pitanja bolesnika

Na pitanja o raznim aspektima hipertenzije odgovara doc. dr. sc. Dario Nakić, dr. med., spec. nefrolog:

  • Što je to holter tlaka (KMAT) i kada se preporučuje ova metoda mjerenja?
  • Koje su prednosti ove metode?
  • Kako da se pripremim za nošenje holtera tlaka, hoću li se moći tuširati?
  • Je li nužno da ga nosim i dok spavam?
  • Je li moguće da ista osoba više puta dobije holter tlaka?
  • Što je to maskirna hipertenzija i hipertenzija bijele kute?

 

 

Ovaj članak sponzorira Servier

Abbott

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.