Idealan krvni tlak

virtualna 03.07.2020

Krvni tlak je pritisak krvi na stjenke krvnih žila u cijelom organizmu. Uobičajeni sistolički krvni tlak iznosi između 120-129mmHg, a uobičajeni dijastolički se kreće u intervalu 80-84 mmHg. Ako je krvni tlak viši od navedenog, govorimo o povišenom krvnom tlaku ili hipertenziji. Neke osobe su sklonije povišenom krvnom tlaku zbog genetske predispozicije, a može se javiti kao posljedica nekog drugog zdravstvenog stanja ili nekih životnih navika.

Visoki krvni tlak često se naziva tihim ubojicom. Procjenjuje se da 4 od deset osoba starijih od 25 godina ima visoki krvni tlak. Veliki problem je što svaka druga osoba s ovim zdravstvenim problemom ni ne zna da ga ima.

Pogledajte današnju Ordinaciju kako biste dobili odgovore na česta pitanja o krvnom tlaku, saznali nešto što do sada niste znali i prisjetili se mnogo toga što su vam liječnici već mnogo puta rekli. I ne zaboravite – pijte propisanu terapiju i redovito kontrolirajte vrijednosti tlaka!

Docent Bulj odgovara na pitanja:

  • Koji je idealan krvni tlak, je li problem ako mi je tlak nizak?
  • Zašto tlak raste?
  • Zbunjuje me ovo s masnoćama, dobre i loše, možete li mi malo pojasniti?
  • Što smijem jesti?
  • Kako i kada moram mjeriti tlak?
  • Puno mojih poznatih uzima aspirin, trebam li i ja?
  • Hoćemo li se svi udebljati zbog ove situacije s koronavirusom?
  • Koja je uopće idealna težina?
  • Koja mi je primjerena tjelesna aktivnost ako imam problema s tlakom?

Idealni krvni tlak- koje navike primijeniti?

Potrebno je održavati urednu higijenu sna i stabilan dnevni ritam aktivnosti, konzumirati raznovrsnu i uravnoteženu hranu, svakodnevno odvojiti barem pola sata za tjelesnu aktivnost umjerenog intenziteta te izbjegavati stres. No, ovakav stil života za većinu je samo nedostižan ideal. Donosimo stoga dvije navike na koje možete utjecati i uvesti ih u svoj život još danas.

Smanjite unos soli

Iako je sol vrlo važna za niz tjelesnih funkcija, konzumacija prevelike količine soli vremenom vodi povišenom krvnom tlaku. Preporučena dnevna doza soli je 5g (jedna čajna žličica), dok prosječni stanovnik Hrvatske unosi i dvostruko. Kontrolirajte navike dosoljavanja kod pripreme i konzumacije hrane, a u kupovini čitajte deklaracije na proizvodima. Za obogaćivanje okusa obroka koristite različite začine i začinsko bilje, radije nego sol. Začini ne daju samo okus, već veliki dio djeluje protuupalno i zaštitno na naše zdravlje.

Održavajte zdravu tjelesnu težinu

Porastom tjelesne težine, povećava se opterećenje na srce, što može voditi porastu krvnog tlaka. Raznovrsnom i uravnoteženom prehranom osigurat ćete tijelu sve važne hranjive tvari te održati zdrav metabolizam. Svakodnevno kretanje te umjerena tjelesna aktivnost nekoliko puta tjedno pomoći će u održavanju stabilne tjelesne težine. Uz to, ograničite unos alkohola kako ne biste unosili dodatne kalorije.

Više doznajte u ordinaciji Visoki tlak.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.