Kruljenje u crijevima

virtualna 21.02.2023

Plinovi su dio normalnog procesa probave. Kada dolazi do oslobađanja viška plinova, posljedično se javljaju vjetrovi ili podrigivanje. U slučaju da su plinovi zarobljeni, dolazi do kruljenja u crijevima.

Zašto se javlja kruljenje, odnosno što su borborigmi i u kojem slučaju treba posjetiti liječnika, otkrio nam je Dominik Kralj, dr.med.

Kako nastaje?

„Zvukovi“ u crijevima u pravilu su povezani s kretanjem hrane, tekućine i zraka kroz crijeva. Ovaj fenomen, poznat i kao crijevna peristaltika, odvija se radi razgradnje hrane i apsorpcije hranjivih tvari u tijelu. Do plinova u crijeva dolazi kada prebrzo jedemo, pijemo tekućinu zadihani ili jedemo i pričamo u isto vrijeme. Dakle, kruljenje u crijevima je rezultat kontrakcija mišića zidova crijeva, koje potiskuju probavnu smjesu prema naprijed. Ponekad kruljenje u crijevima može biti jače ili učestalije nego inače, što može biti neugodno ili čak bolno. Do viška zraka može doći i ako crijeva počnu proizvoditi previše plinova u želucu zbog nepravilnosti u unosu hrane.

Kada se obratiti liječniku?

Podrigivanje tijekom ili neposredno nakon obroka je normalno. Također, većina ljudi ima vjetrove do 20 puta dnevno. Iako plinovi ili kruljenje u crijevima mogu biti neugodni, rijetko su znak medicinskog problema.

Ako plinovi ili kruljenje u crijevima snižavaju kvalitetu života i sposobnost normalnog funkcioniranja, obratite se liječniku. Isto vrijedi i za slučaj ako primijetite neki od ovih dodatnih simptoma:

  • Gubitak težine
  • Zatvor ili proljev
  • Stalne mučnine ili povraćanje
  • Promjena učestalosti rada crijeva

Zatvor, kronične bolesti crijeva, porast broja bakterija u tankom crijevu, intolerancija na hranu neka su od medicinskih stanja koja mogu povećati kruljenje u crijevima, nadutost ili plinove.

Može li se kruljenje u crijevima ‘smanjiti’?

Ako vam plinovi i nadutost izazivaju neugodu, obratite pozornost na nekoliko stvari:

  • Nemojte piti previše vode kada vježbate
  • Jedite sporije
  • Izbjegavajte gazirana pića
  • Uzimajte manje obroke
  • Prošećite nakon obroka

Redovita tjelesna aktivnost, dovoljno vode i pravilna prehrana koja u kojoj se uključuje uravnotežena količina vlakana mogu pomoći u održavanju zdravog probavnog sustava. Probavu također olakšava uzimanje manjih obroka tijekom dana i temeljito žvakanje. Ovisno o osjetljivosti, nastojte izbjegavati hranu koja može povećati nadutost ili proizvodnju plinova. Sveukupno gledano, razumijevanje uzrok kruljenja i faktora koji na utječu na tu pojavu te usvajanje zdravih prehrambenih navika, pomaže u sprječavanju stvaranja “neugodnih” zvukova.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.