Akcija za mentalno zdravlje muškaraca

virtualna 20.05.2024

Nije tajna da mnogi muškarci imaju poteškoća s otvaranjem i razgovorom o svojim zdravstvenim problemima, bilo da su mentalni ili fizički. Stereotipni ideali muškosti i “stisni zube i izdrži” čine previše lako patiti u tišini umjesto da se suoče s ranjivim temama poput depresije, anksioznosti i bolesti poput raka prostate.

Distinguished Gentleman’s Ride je jučer prohujao ulicama Zagreba, s više od 110.000 vozača u 958 gradova i 105 zemalja, ujedinjenih s ciljem podizanja svijesti i prikupljanja sredstava za inicijative za mentalno zdravlje muškaraca i borbu protiv raka prostate, vozeći protiv te stigme.

Ovogodišnji Distinguished Gentleman’s Ride prikupio je više od 7 milijuna dolara za istraživanje raka prostate i psihološku podršku muškarcima u krizi. Jednostavan četverokorak vodič koji vam može pomoći u razgovoru s nekim tko prolazi kroz teškoće možete pronaći na stranici Gentleman’s Ride:

  • Pitajte. Počnite s pitanjem kako se osjećaju. Vrijedi spomenuti promjene koje ste primijetili – poput toga da provode više vremena u baru ili su postali tihi u grupnom razgovoru.
  • Slušajte. Pružite im svoju punu pažnju, bez ometanja. Dajte im do znanja da čujete što govore i da ih ne osuđujete.
  • Potaknite akciju. Pomozite im da se usmjere na jednostavne stvari koje bi mogle poboljšati njihovo raspoloženje. Spavaju li dovoljno? Vježbaju li i jedu li zdravo? Imaju li u svom životu osobe kojima vjeruju i s kojima mogu razgovarati? Ako se osjećaju loše duže od dva tjedna, predložite im da razgovaraju sa svojim liječnikom.
  • Provjerite kako su. Predložite da se uskoro opet nađete – osobno ako možete. Ovo pokazuje da vam je stalo; plus, dobit ćete osjećaj je li im bolje.
PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.