Čir na želucu – simptomi, uzroci i liječenje

virtualna 09.05.2023

Često se u razgovoru spominje kako ćemo od živciranja dobiti čir na želucu, a za različite tipove peckanja ili bola u području želuca pomislimo – je li to čir na želucu? Ipak nije svaka senzacija u području želuca čir.

Što je čir na želucu?

Čir, ulkus ili vrijed oštećenje je koje nastaje na unutarnjoj stijenci jednjaka, želuca ili dvanaesnika. Kada se sluznica ošteti, stvori se rupa koja može uzrokovati razne bolne simptome te ukoliko se ne liječi na vrijeme može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. O tome kada se javlja čir na žeulucu te kako ga dijagnosticirati i liječiti razgovarali smo sa zagrebačkim gastroenterologom.

Više o tome govori dr. Dominik Kralj:

Simptomi čira na želucu

Simptomi čira na želucu uključuju:

  • Bol u trbuhu koja se obično javlja nakon jela ili noću
  • Osjećaj punoće u trbuhu
  • Mučninu
  • Povraćanje
  • Gubitak apetita
  • Gubitak težine

Što urokuje čir na želucu?

Jedan od najčešćih uzroka je infekcija bakterijom Helicobacter pylori. Ova bakterija se može prenijeti kroz hranu ili vodu i posljedično može uzrokovati upalu želuca i dvanaesnika. Drugi česti uzrok je dugotrajna uporaba protuupalnih lijekova. Rizik povećava i konzumiranje alkohola i pušenje.

Liječenje čira na želucu

Liječenje čira na želucu uključuje promjene u načinu života i lijekove. U tom slučaju, poželjno je izbjegavati hranu i pića koji mogu iritirati želudac poput kave, alkohola, gaziranih pića i pržene hrane. Također bi trebali izbjegavati pušenje i piti dovoljno vode. Lijekovi koji se koriste za liječenje čira na želucu uključuju antibiotike ako je prisutna infekcija bakterijom Helicobacter pylori, a također i lijekove za smanjenje proizvodnje želučane kiseline.

Važno: U slučaju da osjetite prethodno spomenute simptome, javite se liječniku. Ako se čir na želucu ne liječi na vrijeme može dovesti do komplikacija kao što su perforacija želuca ili krvarenje. Stoga je važno potražiti liječničku pomoć ako se pojave znakovi čira na želucu.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.