Gripa: Kratki vodič o bolesti

virtualna 16.11.2023

Gripa je sezonska virusna bolest dišnog sustava koju uzrokuje virus influence. Postoje različiti tipovi virusa influence, od kojih samo određeni, poznati kao humani, mogu inficirati ljude. Postoje tri vrste- A, B i C. Zbog sklonosti virusa gripe mutacijama, svake godine se razvija novo cjepivo kako bi se održala njegova učinkovitost. Cijepljenje se preporučuje, posebno za osobe u rizičnim skupinama, kako bi se smanjio rizik od oboljenja. Gripa često izbija u epidemijama tijekom jeseni i zime. Cjepivo se prilagođava soju virusa koji se očekuje da će dominirati nadolazećom sezonom, a cilj je smanjiti širenje bolesti i ublažiti njezine simptome, posebice kod osjetljivih pojedinaca.

Više o gripi otkriva Ino Protrka, dr. med., spec. obiteljske medicine, ravnatelj Doma zdravlja Zagreb-Centar:

Simptomi

Vrijeme inkubacije obično traje 1-4 dana, s najčešćim periodom od 48 sati. Nakon inkubacije, pojavljuju se simptomi varijabilne težine. U slučaju blage bolesti, simptomi gripe i prehlade mogu biti slični. Međutim, kod ozbiljnijih slučajeva, simptomi sezonske gripe se lako razlikuju od simptoma drugih akutnih virusnih infekcija. Bolest obično počinje naglo, a najčešći simptomi uključuju:

 • Visoku temperaturu (često preko 40 stupnjeva)
 • Bolove u mišićima i zglobovima (artralgije)
 • Gubitak apetita
 • Opću slabost

Pored respiratornih simptoma, može se pojaviti:

 • Glavobolja i bol iza očiju
 • Suhi kašalj i peckanje u grlu
 • Bol iza prsne kosti
 • Fotofobija

COVID, gripa ili prehlada?

Većina virusnih infekcija, uključujući i COVID-19 i gripu, manifestira slične simptome. Razlika je u tome što se virusne infekcije, poput gripe, često manifestiraju sporije od bakterijskih infekcija. Primjerice, kod gripe se često javlja groznica koja prelazi 39 stupnjeva, dok je kod obične prehlade, kako je nazivamo, to manje uobičajeno, a temperatura obično ne prelazi 37 stupnjeva. Karakteristični simptomi gripe uključuju bolove u mišićima i zglobovima, glavobolju te opću malaksalost. Ova bolest ima tendenciju trajati duže u usporedbi s običnom prehladom, ponekad i do dva tjedna, posebno kod starijih osoba.

Komplikacije

Važno je uzeti u obzir moguće komplikacije. Slabljenje organizma, dehidracija, posebno kod starijih osoba, te komplikacije poput upale pluća predstavljaju simptome koje treba shvatiti ozbiljno. Jedina učinkovita metoda prevencije gripe je cijepljenje, što može spriječiti ozbiljnije oblike bolesti. Virus se širi kapljičnim putem, stoga je preporučljivo izbjegavati zatvorene prostore, posebno ako imamo simptome. Isto tako, poznata je mjera izolacije koja pomaže suzbiti širenje bolesti, posebno kod vrlo infektivnih oblika, kao što je COVID-19.

Prevencija

U slučaju zaraze, osnovna preventivna mjera je izbjegavanje okupljanja kako bi se spriječili daljnje širenje infekcije. Maskama se može ograničiti širenje, ali cijepljenje ostaje ključna preporuka, posebno za starije i osobe s oslabljenim imunološkim sustavom.

Cijepljenje

Četverovalentno cjepivo protiv gripe, besplatno je za osobe koje imaju povećani rizik od komplikacija. Nastavno na to, cijepljenje je besplatno za:

 •  Osobe životne dobi 65 godina i starije
 •  Štićenike domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu), kao i radnike domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika
 • Osobe s kroničnim oboljenjima, posebice oboljenjima srca i pluća, a posebno djeca s oštećenom plućnom funkcijom
 • Odrasle i djecu s kroničnim bolestima metabolizma, kroničnim bolestima bubrega, hemoglobinopatijama i oštećenjem imunog sustava (uključujući HIV infekciju)
 • Djecu i adolescente (6 mj. do 18. god.) na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu
 • U slučaju da se neka od osoba za koje je cijepljenje preporučljivo, zbog svog zdravstvenog stanja ne može cijepiti (kontraindikacija), umjesto njih se pod istim uvjetima mogu cijepiti osobe iz njihove bliske okoline, na primjer kućni kontakti (uključujući djecu), osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i sl.
 • Zdravstvene radnike
 • Trudnice

Informacije o radnom vremenu i lokacijama cijepljenja dostupne su na ovoj poveznici.

 

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.