Pregled pedijatra u prvoj godini djetetova života

virtualna 10.10.2023

Pregled pedijatra, prati dijete kroz cijelo njegovo odrastanje. Zašto je važno da se sistematski pregledi provode od najranije dobi, otkrila nam je pedijatrica Helena Živić iz Poliklinike za dječje bolesti Helena.

Ciljevi koristi sistematskih pregleda djeteta su mnogobrojni. Prvenstveno, omogućeno je praćenje intenzivnog fizičkog i kognitivnog razvoja djeteta tijekom njegove prve godine života. Osim toga, pregled kod pedijatra služi i za rano otkrivanje eventualnih kašnjenja u razvoju. Jednako je ključno cijepljenje, kojim se jača imunološki sustav djeteta i štiti ga se ozbiljnih infektivnih bolesti.

Također, praćenje vizualnog i slušnog razvoja kako bi se detektirali eventualni problemi u tim područjima. Pregledi kod pedijatra također doprinose ranoj dijagnozi drugih bolesti, što omogućava brže liječenje i bolje izglede za oporavak. Tijekom tih pregleda, roditelji dobivaju i savjete o prehrani, sigurnosti i drugim aspektima brige o djetetu, što gradi povjerenje između pedijatra i roditelja.

Kako se razlikuje pregled pedijatra kod dojenčadi

Kvalitetna briga o djetetu zahtijeva redovne sistematske preglede tijekom prve godine. Nakon prve godine, pregledi su obično godišnji ili se događaju svake tri do pet godina. Naglasak je na imunizaciji. Isto tako, tijekom tih pregleda, važno je pratiti razvoj neuromotornih sposobnosti djeteta, uključujući grube i fine motoričke vještine te pratiti njegov vizualni i slušni razvoj.

Pitanja roditelja

Roditelji često imaju zabrinutosti vezane za rast i razvoj djeteta, cijepljenje i prehranu. Stoga je važno da budu dobro pripremljeni za pregled i postave pitanja koja ih muče. Povjerenje i dobra komunikacija između pedijatra i roditelja ključni su za uspješno praćenje i brigu o djetetu. Pedijatri su tu kako bi podržali roditelje i pružili im potrebne informacije i savjete.

Priprema za prvi pregled pedijatra

Sistematski pregledi tijekom prve godine djetetova života trebaju biti temeljiti. Roditelji trebaju pripremiti dijete za pregled tako da ga obuku u udobnu odjeću koja se lako može skinuti i ponesu rezervnu odjeću, kao i pelenu, kako bi se pripremili za sve eventualnosti.

Ako dijete nije dojeno, roditelji trebaju donijeti bočicu s mlijekom kako bi dijete imalo sigurnu hranu tijekom pregleda. Također je korisno napraviti popis pitanja koja žele postaviti pedijatru kako se ne bi ništa zaboravilo. Važno je donijeti svu medicinsku dokumentaciju koju dijete ima. Uključujući nalaze eventualnih hospitalizacija ili pregleda koje je prošlo prije dolaska kod pedijatra.

Osim toga, roditelji bi trebali podijeliti s pedijatrom obrasce hranjenja i spavanja svog djeteta, kao i sve promjene u ponašanju koje su primijetili. Ova komunikacija omogućuje pedijatru da brže reagira na eventualne zabrinjavajuće znakove i pruži adekvatnu podršku. Najvažnije od svega je stvaranje povjerenja između pedijatra i roditelja.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.