Idealan liječnik obiteljske medicine

virtualna 02.05.2022

Liječnici obiteljske medicine prvi su red zdravstvene zaštite i najčešći liječnici s kojima je većina građana u kontaktu. Istražili smo, kakav je to idealan liječnik obiteljske medicine?

Nedavno su se u medijima mogli pročitati rezultati inspekcijskog nadzora rada liječnika obiteljske medicine, koji impliciraju nesavjesno prakticiranje medicine i nedosljedno vođenje administracije.

Tim za istraživanje tržišta tvrtke Dedal komunikacije proveo je istraživanje o percepciji liječnika obiteljske medicine. Sudjelovalo je 307 građana, uglavnom žena (57%) mlađih od 50 godina (49%). Najčešće se radilo o zaposlenim (47%) visokoobrazovanim osobama (42%) iz Zagreba i okolice (34%). Rezultati govore u prilog činjenici da građani vole i poštuju svoje liječnike obiteljske medicine.

Kontakt s liječnikom obiteljske medicine

Polovina ispitanih sudionika bila je u kontaktu sa svojim liječnikom tijekom proteklih mjesec dana. U posljednjih godinu dana, kontakt s liječnikom obiteljske medicine nije bio pretežito uživo kao ranijih godina, nego i telefonski (73%), mailom (38%) te pomoću specijaliziranih platformi (9%). Upravo je kontakt i komunikacija s liječnikom obiteljske medicine značajan čimbenik u procjeni zadovoljstva svojim liječnikom obiteljske medicine.

Mišljenje građana o liječnicima obiteljske medicine je uglavnom pozitivno, procjenjujući ga boljim u odnosu na liječnike obiteljske medicine generalno. Sudionici smatraju kako ih njihov liječnik obiteljske medicine poznaje (77%) te da je stručan, ljubazan i nedovoljno plaćen za posao koji obavljaju. Gotovo polovica anketiranih sudionika je zadovoljna kako liječnik obiteljske medicine riješi problem zbog kojeg su došli (46%).

Ono što zamjeraju je, očekivano, dugo čekanje u čekaonicama i nedostupnost na telefon, ali i osjećaj da njihovi liječnici nisu dovoljno upoznati s novostima, da ne brinu o prevenciji te da generalno ne daju dovoljno informacija. Čak svaki peti sudionik smatra kako je jedan od aspekata unapređenja njihovog rada bolja edukacija. Manji dio sudionika smatra kako ih njihov liječnik obiteljske medicine ne upućuje na preglede koje sami smatraju da su im potrebni (13%).

Stajalište liječnika obiteljske medicine

Istovremeno s ispitivanjem mišljenja građana o liječnicima obiteljske medicine, provedeno je i ispitivanje perspektive liječnika obiteljske medicine o njihovom radu. Ne može se ne primijetiti da su stajališta pacijenata i liječnika obiteljske medicine slična. Naime, obje skupine se žale na nedovoljno vremena za međusoban kontakt te neadekvatnu opremljenost njihovih ordinacija. S druge strane, na pitanje kakav je idealan liječnik obiteljske medicine, i pacijenti i liječnici se slažu da se radi o stručnoj i ljubaznoj osobi, strpljivoj, odnosno dostupnoj.

Detaljnije o provedenom istraživanju možete pročitati ovdje.

Ovaj članak sponzorira tvrtka Dedal komunikacije d.o.o.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.