Omega-3 masne kiseline

virtualna 01.12.2022

Masnoće su neophodne za funkcioniranje organizma te ih treba unositi oko 25 posto. Pri tome valja naglasiti kako su u tom slučaju poželjne „dobre“ masnoće odnosno nezasićene masne kiseline. Kada govorimo o benefitima za zdravlje, „vruća tema“ su omega-3 masne kiseline.

Sve o tome, otkrila nam je Marina Marušić Fojs, mag. pharm:

Koje je sve omege postoje?

Omega-3, omega-6 i omega-9 su nezasićene masne kiseline. Omega-3 i omega-6 masne kiseline nazivamo i esencijalne jer ih organizam ne može sam sintetizirati pa ih trebamo unositi hranom. Iako omega-9 nije esencijalna, njihov unos je jednako važan jer pozitivno utječe na kardiovaskularni sustav, kolesterol itd.

Omega-3 masne kiseline 

Ipak, najviše se priča o blagodatima omega-3 masne kiseline, ali nisu sve jednake. Od 11 vrsta, najvažnije su ALA (alfa linolenska), EPA (eikozapentaenska) i DHA (dokozaheksaenska). Alfa linolenska uglavnom se nalazi u biljnoj hrani i ujedno je najčešća omega-3 masna kiselina u prehrani. Nalazi se u kelju, špinatu, soji, orasima i brojnim sjemenkama (chia, konoplja, lan). EPA i DHA nalaze su ribi i morskim plodovima.

Omege pozitivno djeluju na krvožilni i imunološki sustav. Dodaci ribljeg ulja mogu smanjiti ukočenost i bolove u zglobovima. Također, prehrana bogata omega 3-masnim kiselinama pomaže kod astme, psorijaze, smanjuje rizik karcinoma dojke itd.

Učinak na zdravlje

Ono što je najviše ispitano i za koju indikaciju se danas koriste jest kao lijek u Hrvatskoj je krvožilni sustav, odnosno kod povišenih triglicerida. Osim toga, poznato je da je DHA povezana s pravilnim razvojem i funkcioniranjem mozga. Omega 3-masne kiseline također pozitivno djeluju na imunološki sustav. Dodaci ribljeg ulja mogu smanjiti ukočenost i bolove u zglobovima. Također, prehrana bogata omega 3-masnim kiselinama pomaže kod astme, psorijaze, smanjuje rizik karcinoma dojke itd.

Prednosti su brojne, a na tebi je da se, sukladno savjetu liječnika i ljekarnika, opskrbiš omega- 3 masnim kiselinama.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.