Sezonsko opadanje kose

virtualna 28.09.2022

Baš kao što se mijenjaju godišnja doba, kroz sličan proces prolazi i kosa. Posljedično, tijekom jeseni brojni uoče više vlasi na češlju, podu ili jastuku, no dobra vijest je da nema razloga za paniku. Sezonsko opadanje kose je sasvim uobičajena pojava i najčešće se javlja tijekom proljeća i jeseni.

Sve o tome smo doznali od Marine Marušić Fojs mag. pharm. :

Životni ciklus kose

Kao i sve ostale stanice u našem organizmu, i kosa ima svoj životni vijek.

Anagena faza, poznatija kao faza „rasta“ traje od tri do šest godina te za to vrijeme naše vlasi rastu. Zatim dolazi do katagen faze, odnosno kraja perioda rasta. Nakon toga, vlas miruje jer se nalazi u telogen fazi i u konačnici dolazi do ispadanja. Kada je vlas ispala, folikula nakon tri do četiri mjeseca mirovanja pokreće novi proces rasta vlasi.

Čak 90 posto kose raste, a ostatak je u telogen fazi pa svakodnevno gubimo određenu količinu kose, točnije od 50 do 100 vlasi.

Sezonsko opadanje kose

Na jesen taj broj može biti nešto i veći. Sezonsko opadanje kose javlja se kod oba spola i traje između četiri do osam tjedana. U slučaju da opadanje traje dulje ili dolazi do ispadanja kose u pramenovima, tada je uzrok zdravstvene prirode.

Neki od mogućih uzročnika su hormonski disbalans, nepravilan rad štitne žlijezde i slično. Najčešći oblik gubitka kose je androgenetska alopecija i većinom se javlja kod muškaraca.

Valja naglasiti da je sezonsko ispadanje kose privremeno i uobičajeno stanje koje se može ublažiti uz par korisnih savjeta:

  • Adekvatna njega kose

Budite nježni prema svojoj kosi. U skladu s tipom vlasišta odaberi odgovarajući šampon, balzam, serum koji će dubinski hidrirati kosu. Nemoj prečvrsto zatezati kosu i pretjerivati s uređajima za stiliziranje.

  • Opskrbi se vitaminima i proteinima

Zdravlje kose počinje iznutra te je od iznimne važnosti da ju opskrbiš kvalitetnim nutrijentima koji će omogućiti rast i razvoj. Ako se na tvom tanjuru nalaze jela isključivo bogata šećerima i ugljikohidratima, vlasište ti neće biti zahvalno. Stoga, posebnu pažnju obrati na konzumaciju vitamina B, A i E, cinka, proteina te omega masnih kiselina.

  • Izbjegavaj stres

Stres je jedan od najvećih neprijatelja rasta kose, a ne treba posebno naglašavati da ima negativan utjecaj na cjelokupno zdravlje općenito.

Zato se pobrini da si osiguraš dovoljnu količinu sna, uživaš u zdravim jesenskim delicijama i izbjegavaš stres. Kosa će ti biti izuzetno zahvalna, a jesen će proći bez drame nakon češljanja.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.