Pubertet, emocije i Inside Out 2

virtualna 08.07.2024

Nakon gotovo desetljeća od izlaska filma “Inside Out”, brojne je razveselila činjenica da na velike ekrane stiže adaptacija drugog dijela. Animirani film osvojio je najmlađu, ali i odraslu publiku ponajviše zato što prikazuje emocije s kojima se svi suočavamo. Ono što “Inside Out 2” čini posebnim jest činjenica da je glavni lik, Riley, ušla u pubertet. Nakon osnovnih emocija koje smo upoznali u prvom dijelu, pubertet (adolescencija) kod mlade Riley donosi nove promjene. Sada kolo vode Tjeskoba, a pojavljuju se i Dosada, Zavist, Sram i Nostalgija.

Ako gledamo iz perspektive edukacije o mentalnom zdravlju, ovo je film koji definitivno educira na simpatičan, vizualan, ali dojmljiv način. Bilo da u kino povedete osnovnoškolca ili tinejdžera, nećete pogriješiti.

Pubertet opisan u sat i pol vremena

Još davne 1904. godine, američki psiholog G. Stanley Hall pisao je o “oluji i stresu” adolescencije, uključujući poremećaje raspoloženja, rizično ponašanje i sukobe s roditeljima. Također je spomenuo osjetljivost osjećaja. Ako je ovaj američki psiholog prepoznao buru emocija još u prošlom stoljeću, možete samo zamisliti izazove s kojima se suočavaju tinejdžeri danas dok se bore s morem informacija na društvenim mrežama.

„’Inside Out 2′ odaje priznanje adolescenciji isticanjem emocionalne složenosti ove životne faze. Radosti, Tuzi, Gađenju i Strahu pridružuju se Tjeskoba, Dosada, Zavist i Sram. Još bolje, film nadilazi ova prolazna emocionalna stanja uvodeći trajniji osjećaj vlastitog identiteta. Ovo je pravi zadatak i izazov adolescencije,“ slikovito je opisao film psiholog Kurt Ela za Psychology Today.

Uloga roditelja i vršnjaka

Adolescencija donosi veliki izazov u smislu traženja identiteta. Tako i u filmu Riley pokušava uspješno proći ovu fazu, što znači biti u skladu s društvenim standardima i očekivanjima. Važnu ulogu imaju roditelji, koji trebaju pružiti granice i adekvatne povratne informacije, ali i dati djeci slobodu da istraže vlastiti identitet, vraćajući ih u prihvatljive okvire ako djeluju štetno ili destruktivno. To je zaista veliki izazov i nije jednostavno.

U cijeloj toj priči, neizostavni su i vršnjaci prema čijim očekivanjima tinejdžeri također ugađaju. To je prikazano u filmu kada se Riley trudi ugoditi starijim, “cool” hokejašima na račun svojih trenutnih prijatelja. Adolescencija je izazovno razdoblje, obilježeno nizom pogrešaka i osjećaja srama, ali prečica za nju ne postoji. Ono što kao odrasle osobe možemo napraviti jest navigirati djecu kroz ovu fazu i biti im oslonac i primjer kako biti dobar čovjek.

Analizirajući Inside Out 2, možemo reći da nam donosi zorno prikazanu sliku emocionalnog svijeta adolescenata, oslikavajući njihove unutarnje borbe na pristupačan i emotivan način. Naravno, i na način koji je razumljiv najmlađoj publici, ali ipak interesantan i nama odraslima. Kroz Rileyne izazove i promjene, film nam pruža uvid u složenost adolescencije i važnost podrške i razumijevanja. Bez obzira na godine, ovo je film koji će dotaknuti srca svih gledatelja, podsjećajući nas na univerzalnost i važnost naših emocija.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.