Previše radiš? Ovo su self-care savjeti za tebe!

virtualna 09.12.2022

Svoj um možeš zamisliti kao čašu koja se tijekom dana puni vodom, koja simbolizira sve podražaje i misli s kojima se susretnemo u danu. Kada se ta čaša napuni do vrha, postane teška, počne se prelijevati i ne možemo ništa s njom učiniti. Jednako kao i s preopterećenim umom. Naši self-care savjeti mogu usporiti dotok te vode u čašu i otvoriti rupicu na dnu kako bi se dio te vode redovito izlijevao i radilo mjesta za dotok nove.

Završetak kalendarske godine karakterizira povećan opseg posla u većini tvrtki. Tu je i sve više obiteljskih obaveza kako se približavaju blagdani. Lako se uplesti u vrtlog ‘moranja’, ‘trebanja’, trčanja, kupovine. Nadamo se kako će ti naši self-care savjeti pomoći da uspješno ispratiš ovu godinu, a novu dočekaš zdravo.

Što je, a što nije self-care?

Briga o s sebi ili self-care trebao bi biti sastavni dio svakog dana, jednako kao hranjenje, tuširanje, san. To podrazumijeva dovoljno odmora i sna, njegovanje zdravih navika poput kvalitetnog hranjenja i kretanja. Naravno, i vrijeme za drage ljude, učinkovite vještine suočavanja sa stresom. Self-care nije sebičnost ili neosjetljivost za druge, ali niti opravdanje za neprilično ponašanje prema ljudima u svojoj okolini.

Često nas gužva na poslu, gužva u prometu, zahtjevna djeca ili briga o članovima obitelji toliko obuzmu da zaboravimo brinuti o sebi. No, tajna je u tome da i tijekom svih ovih dnevnih gnjavaža možemo prakticirati bivanje u sadašnjem trenutku!

Udahni, izdahni

Kada imaš osjećaj da ne možeš više, možda je samo vrijeme za duboko disanje. Većinu dana dišemo vrlo plitko, a možda ubuduće primijetiš da tijekom stresnih situacija nesvjesno zadržavaš dah. Pokušaj disati duboko, iz trbuha. Neka ti svaki udah traje četiri do pet sekundi, a izdah pet do šest sekundi. Osjeti kako se svakim udahom tvoje tijelo širi u svim smjerovima, a izdahom sužava. Vizualiziraj dah koji izlazi kao neki val ili brod koji sa sobom odnosi sve misli koje ti nisu od koristi i/ili opterećuju tvoj um.

To možeš učiniti u automobilu, tijekom još jednog dječjeg tantruma ili dok ponovno slušaš jednu te istu priču. Udahni, izdahni.

Postavi svoje granice

Generacije su odgajane da budu poslušne, pristojne, uvijek na usluzi. To rezultira generacijama koje nisu postavile vlastite granice, niti naučile poštivati tuđe. Te iste generacije često zamjeraju mladima da nemaju njihovu razinu strpljenja, da se lako naljute na šale ili da prebrzo odustaju. No, možda su mladi samo svjesniji vlastitog prostora i granica te ne dopuštaju manipulaciju njima.

Dobra vijest je da se u svakom trenutku mogu kreirati nove granice. Stoga, razmisli sto ti je važno. Vrijeme za san? Ili vrijeme za obitelj? Vrijeme za sebe? Ogradi te potrebe granicama i poštuj ih, unatoč stalnim zahtjevima i potrebama okoline. Sve one će biti tu i kad istekne vrijeme odvojeno za ono tebi bitno.

Daj si dopuštenje

Ono sto nas često prijeći u postavljanju granica je misao kako ih nismo vrijedni imati. Da nismo vrijedni odmora, mira, uspjeha, veselja, ljubavi. Umjesto kroz ove zdrave osjećaje, vlastitu vrijednost definiramo valutama koje se u konačnici pokažu štetne za nas. Primjerice, smatramo da smo vrijedni ako radimo jako puno. Taj trud nekad ne donosi rezultate, ali to ne primjećujemo i ne smatramo bitnim – jer smo usmjereni samo na to da radimo puno. Važno je podsjetiti se da smo vrijedni upravo takvi kakvi smo, bez obzira na to što okolina može implicirati.

Ako ne ide drugačije, možemo si ponavljati dopuštenja naglas ili ih pisati na post-it papiriće. Glavno je da ne zaboravimo kako smijemo osjećati sve emocije, smijemo imati granice, smijemo stati, smijemo imati vrijeme za sebe, smijemo biti ponosni na sebe, smijemo voljeti i biti voljeni.

Još savjeta kako brinuti o sebi i naći inspiraciju u svakodnevici potraži u našoj Ordinaciji za dobre priče!

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.