Siječanjsko neraspoloženje

virtualna 12.01.2024

Nakon blagdanske euforije, dolazi zatišje. Da siječanj brojnima zaista teško pada, svjedoči podatak da 20 posto ljudi tijekom navedenog mjeseca doživi neki oblik neraspoloženja ili letargije. Uglavnom to nazivamo – siječanjsko neraspoloženje. Kao najdepresivniji dan u godini slovi treći ponedjeljak u siječnju, no što to uopće znači? Depresija je ozbiljna bolest koja zahtijeva punu liječničku podršku i adekvatnu terapiju. Zbog toga valja naglasiti da nije svako neraspoloženje depresija te da postoje određeni kriteriji za to.

Siječanjsko neraspoloženje

Nakon razdoblja intenzivnih društvenih aktivnosti, u siječnju se javlja nagli pad što nekima može biti velika promjena. Kada se tomu još pridodaju i financijski troškovi, siječanj postaje još „tmurniji“. Zbog toga se kod pojedinica javlja negativno raspoloženje, umor, sjetnost i osjećaj praznine.

Kako podići raspoloženje nakon blagdana?

Uz par jednostavnih savjeta, siječanj ne mora biti bauk:

  •  Budite realni

Postavljanje nerealnih ciljeva povodom novogodišnjih odluka jedan je od razloga zašto tijekom siječnja zavlada loše raspoloženje. Neostvarivi ciljevi negativno utječu na samopouzdanje i stvaraju sumnju u vlastite sposobnosti. Bez obzira na to želite li napredovati na poslu, naučiti nešto novo, hraniti se zdravije, ciljevi trebaju biti realni!

  •  Družite se

Druženje s najmilijima nije rezervirano isključivo samo za razdoblje blagdana. Umjesto da siječanj provodite zavučeni pod dekicom, pogledajte film s dragom osobom, prošećite ili se okušajte u društvenim igrama.

  • Nemojte ići na rigorozne dijete

Nakon uživanja u božićnim slasticama, priuštite si namirnice koje će podići vašu energiju i raspoloženje. Orašasto voće, plava masna riba (inćuni, palamida, losos, srdele i tuna), cjelovite žitarice, tamna čokolada, samo su neke od ukusnih namirnica koje su odličan izvor serotonina.

  • Krećite se

Fizička aktivnost treba biti nešto što će vam podići raspoloženje, razbistriti misli i opustiti vas. Uključivanje režima vježbanja u svakodnevicu, jedna je od najpopularnijih novogodišnjih odluka. No, tu odluku ostvari samo 8 posto ljudi. Stoga, pronađite neku aktivnost koja vas veseli, umjesto da se upisujete na preteške fitness programe.

  • Izlažite se svjetlu

Kako biste se opskrbili vitaminom D koji nam je prijekopotreban, iskoristite svaki sunčani dan za šetnju ili druženje na otvorenom.

Za kraj, siječanjsko neraspoloženje je relativno često, ali je i prolazno. Ako osjetiš da se tvoje raspoloženje ne poboljšava ili se čak pogoršava, potraži pomoć stručnjaka za mentalno zdravlje.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.