Trovanje korozivnim sredstvima: Simptomi i prva pomoć

virtualna 08.11.2023

Vijest o nekoliko slučajeva trovanja proširila se Hrvatskom. Dok se čeka više informacija o kojem se sredstvu radi, nadležne institucije umiruju javnost te se između ostalog, preporuča pijenje vode. Kako bi se osigurala sigurnost i spriječile ozbiljne posljedice trovanja, važno je razumjeti što su korozivna sredstva, kako djeluju te kako prepoznati simptome, ako nastupi trovanje. Također, bitno je znati kako pravilno reagirati u slučaju izloženosti ovim opasnim tvarima.

Korozivna sredstva: Kiseline i lužine

Korozivna sredstva uključuju kiseline i lužine, koje se razlikuju po svojim kemijskim svojstvima i načinima na koje djeluju na tijelo.

Kiseline su kemijske tvari koje imaju pH manji od 7. Kiseline, ako se unose pretjerano, mogu poremetiti ravnotežu u tijelu i izazvati različite zdravstvene probleme. Kada se konzumiraju, reakcija počinje već u ustima i nastavlja se kroz probavni sustav.

Lužine su tvari s pH vrijednošću većom od 7. Lužine obično djeluju jače na jednjak nego na želudac. No, unos velikih količina lužina može ozbiljno oštetiti oba organa.

Simptomi trovanja

Simptomi trovanja korozivnim sredstvima mogu biti ozbiljni i uključivati:

  • Povećano lučenje sline
  • Teškoće u gutanju hrane
  • Bol u ustima, prsima ili trbuhu
  • Pečenje u usnoj šupljini i krvarenje

Ozljeda dišnih putova može uzrokovati simptome kao što su kašalj, brzo disanje (tahipneja) te zvuk stridora koji se čuje pri prolasku zraka kroz sužene dišne putove. Za preciznu dijagnozu oštećenja jednjaka i želuca, često je potrebno provesti endoskopiju, postupak koji uključuje pregled unutarnjih organa pomoću kamere.

Postupci u slučaju trovanja

Ako primijetite simptome trovanja korozivnim sredstvima, važno je pravilno reagirati kako biste zaštitili svoje zdravlje. Ovo su preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ):

  • Odmah ispljunite ostatak tekućine iz usta i prekinite daljnji unos.
  • Ne pokušavajte izazvati povraćanje.
  • Ne unosite ništa više u usta.
  • Spremite ostatak napitka i originalnu ambalažu iz koje ste pili kako bi se omogućila daljnja analiza.
  • Odmah se javite u najbližu hitnu medicinsku službu ili nazovite broj za hitne slučajeve (npr. 194).

Liječenje

Ovisno o ozbiljnosti trovanja, liječenje može varirati. Ako se radi o slučajnom unosu manjih količina štetnih tvari, oporavak je često spontan i bez komplikacija. Važno je napomenuti da ispiranje želuca ili neutralizacija štetnih tvari može dodatno oštetiti tijelo. U slučaju ozbiljnijih ozljeda, poput probijanja jednjaka ili želuca, može biti potrebna kirurška intervencija. Suženje jednjaka zahtijeva endoskopsko liječenje.

VAŽNO: Ako primijetite simptome trovanja, odmah potražite hitnu liječničku pomoć!

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.