Upalne bolesti crijeva

virtualna 30.07.2021

Upalne bolesti crijeva

Najčešće upalne bolesti crijeva su Chronova bolesti i ulcerozni kolitis. No, što su one zapravo, kako se dijagnosticiraju i liječe pojašnjava specijalist gastroenterologije Dominik Kralj, dr.med.

Upalne bolesti crijeva bolesti su kronične prirode, koje ulaze u aktivnije (akutne) i mirnije faze (remisije). Za dobru prognozu bolesti preporučuje se obratiti liječniku čim se pojave izražene teškoće s probavnim traktom.

Poslušajte više

Važnost probavnog sustava

Tanko i debelo crijevo sudjeluju u probavi hrane, odnosno osiguravanju hrane organizmu, kao i u izlučivanju štetnih tvari iz organizma. Novije studije sve više govore u prilog teoriji kako su crijeva, i dobre bakterije koje žive u njima, iznimno bitne za cjelokupno zdravlje organizma.

Propusnost crijeva

Kada je narušena ravnoteža tih dobrih bakterija bez kojih teško možemo funkcionirati, stijenka crijeva može postati oslabljena, zbog čega može doći do prodora u oba smjera. Može se pokrenuti kronični upalni proces, što se može razviti i u veću, sistemsku upalu, koja se može manifestirati u jednom ili više organskih sustava.

Sve više istraživanja ukazuje kako je narušeno zdravlje crijeva okidač za razvoj niza tjelesnih i mentalnih kroničnih bolesti. Podsjećamo na postulate zdravog života, o čemu detaljnije pogledajte klikom na poveznice:

  • Redovito kretanje
  • Kvalitetan san
  • Zdrava prehrana

Dodatno, kako bi te dobre bakterije opstale u organizmu, savjetuje se i sljedeće:

  • Pravilna konzumacija antibiotika
  • Hrana bogata vlaknima (prebioticima)
  • Ograničena konzumacija alkohola i cigareta
PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.