Antibiotici: Kada i kako ih uzimati?

virtualna 23.10.2023

Antibiotici su lijekovi koji se koriste za liječenje bakterijskih infekcija. Bez ove klase lijekova, infekcije poput streptokoka, stafilokoka i drugih bakterija bi mogle razviti ozbiljne komplikacije. Naime, prije otkrića antibiotika, mnoge infekcije bile su smrtonosne, ali danas se brojne od njih mogu uspješno liječiti.

Ipak, svjedočimo sve češćoj pojavi raznih komplikacija i posljedica zbog nekontrolirane uporabe antibiotika. Više o tome govori Ino Protrka, dr. med., spec. obiteljske medicine, ravnatelj Doma zdravlja Zagreb – Centar.

Antibiotska rezistencija

Nepotrebno korištenje doprinosi razvoju rezistencije na antibiotike. Česta i nekritična upotreba antibiotika dovodi do otpornosti bakterija, što znači da one razvijaju sposobnost da se izmaknu djelovanju antibiotika i postaju sve otpornije na njih.

Nuspojave

Neke od češćih nuspojava antibiotika su probavne tegobe, osip, gljivične infekcije, alergijske reakcije i slično. Zato ih je važno je uzimati samo prema uputama liječnika i u propisanoj dozi. Također, preporuča se uzimanje probiotika paralelno s antibioticima kako bi se očuvalo zdravlje crijevne flore.

Anafilaktički šok

Najozbiljnija nuspojava uzimanje antiobotika je anafilaktički šok, koji može biti smrtonosan. Zato je bitno da liječnik bude upoznat s pacijentovim alergijama, kako bi se izbjegla ova opasnost. Upravo se primjena penicilina ubraja među najčešće uzročnike anafilaktičkog šoka.

Savjeti

  • Koristite ih samo prema uputama liječnika: Nikada ne uzimajte antibiotike bez preporuke liječnika. Samo stručnjak može procijeniti je li antibiotik potreban i koji je najprikladniji.
  • Završite terapiju do kraja: Čak i ako se osjećate bolje prije završetka terapije antibiotika, važno je da ju dovršite.
  • Nikada ne dijelite antibiotike: Antibiotici su propisani za specifične infekcije. Ne dijelite svoje antibiotike s drugima i ne uzimajte antibiotike koji nisu propisani za vas.
  • Ne koristite antibiotike za virusne infekcije: Antibiotici su beskorisni protiv virusnih infekcija, poput prehlade, gripe ili bronhitisa. Upotreba antibiotika za virusne bolesti ne samo da je beskorisna, već također doprinosi rezistenciji.

Zapamtite: Korištenje antibiotika treba biti oprezno, promišljeno i isključivo po preporuci liječnika.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.