Aritmija – (bez) opasno preskakanje srca?

virtualna 17.08.2020

Lupanje srca

Lupanje srca, preskakanje srca, aritmija – sve navedeno prilično je neugodno osjetiti. Uglavnom se ne radi samo o tjelesnom osjetu. Kada osjetimo tako nešto, automatski se naša pažnja usmjeti na to. Što je usmjerenija pažnja, to više percipiramo svaki udarac kao neuobičajen. To mogu pratiti i osjećaj straha – da nešto nije u redu s nama. Ukratko, lako se uplesti u začarani krug brige iz kojeg je teško izaći.

Anksioznost, stres, bolest?

Neočekivano lupanje srca može se dogoditi i kao posljedica anksioznosti ili stresa. Naime, ove senzacije praćene su velikim promjenama u organizmu. Izlučivanje naših žlijezda s unutarnim izlučivanjem se mijenja, krvni tlak raste, veća je potrošnja energije u tijelu. Tijelo se priprema za bijeg ili borbu. Duža izloženost takvim seznacijama, može ostaviti posljedice na tjelesno zdravlje.

Prije nego poslušate savjete liječnika, važno je podsjetiti kako su lupanje srca ili preskakanje srca uobičajeni, samo ih ne osjećamo uvijek kad se dogode. Naša tijela nisu savršena i mala odstupanja u radu pojedinih organa ili cijelog organizma su vrlo uobičajena.

Savjet liječnika- aritmija

U novoj ordinaciji o hipertenziji govori doc. dr. sc. Sandro Brusich, dr. med., spec. interne, subspec. kardiologije. Pojašnjava da najčešći oblik lupanja srca zbog kojega se osobe javljaju liječniku je snažnije i ubrzano lupanje koje ukazuje na opterećenje srca. To opterećenje može ukazivati na visoki krvni tlak. Dugogodišnji visoki krvni tlak također može uzrokovati aritmije. Iako su neke vrste preskoka srca bezopasne, druge mogu biti i po život opasne.

Kako prepoznati one opasne, saznajte u video ordinaciji:

  • Imam visoki tlak i ponekad osjećam da mi jako lupa srce. Moram li se obratiti doktoru?
  • Preskakanje srca mi stvara strah od smrti, hoću li od toga umrijeti?
  • Kako bi mi „elektrofiziologija“ mogla pomoći u vezi mojih problema s preskakanjem srca?
  • Što je ablacija srca i moram li na ablaciju iako sam mlad?
  • Što znači smanjenje kontrakcije srca?

Ovaj članak sponzorira Servier

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.