Preskakanje srca

virtualna 28.07.2021

Osjećaj preskakanja srca naziva se ekstrasistolija, a često se javlja u trenucima kada se osoba opusti – bilo na kraju dana ili na godišnjem odmoru. Kardiolog dr.sc. Ivan Zeljković iz zagrebačke Poliklinike Solmed pojašnjava kako se preskakanje srca češće javlja kad srce kuca na nižim frekvencijama, odnosno kada se tijelo opusti od intenzivnog i zahtjevnog perioda života.

Preskakanje srca- simptomi

Uobičajeno je da se preskakanje srca javlja tijekom mirovanja, odnosno osjećaj preskakanja. S druge strane, tijekom napora i fizičke aktivnosti rijetko se može osjetiti jer srce tada ubrzano kuca. Tijekom pojave ekstrasistolije mogu se javiti navedeni simptomi:

  • Nepravilan rad srca
  • Osjećaj težeg pumpanja
  • Lupanje srca u grlu ili vratu, nalik osjećaju knedle
  • Osjećaj preskočenog otkucaja

Osobe koje su sklonije stresu i nervozi, češće mogu doživjeti navedene simptome. U takvim trenucima, psihički stav osobe od velike je važosti. Informacije o tome kada je vrijeme za javljanje liječniku te kakva se dijagnostika preporučuje kod ovog stanja čekaju vas u videu!

Uzorci i vrste

Postoji više uzroka ekstrasistola i vrlo su bitne okolnosti koje dovode do te pojave. Različiti faktori mogu uzrokovati preskakanje srca. Neki od njih su stresne situacije, strah, nedostatak sna, konzumiranje duhanskih proizvoda, alkohola, velike količine kave (kofeina), čaja ili opojnih sredstava. Također, uvjeti u kojima se osoba nalazi igraju važnu ulogu. Posebno ako je uzrok ekstrasistole anksioznost ili neki drugi psihički poremećaj. Preskakanje srca pojava je koja se može pojaviti kod osobe koja pati od socijalne anksioznosti, posebno u složenim društvenm situacijama. Iako osoba ima potpuno zdravo srce, pojava ekstrasistola uzrokovana je čimbenicima koji ga uznemiravaju.

Osim navedenih, česti uzroci mogu biti bolesti i poremećaji koji mogu utjecati na srčani ritam, kao što su infekcije, srčane mane, hipertireoza (poremećaj štitnjače), gastritis, anemija, bolesti krajnika, reumatska groznica, ateroskleroza i hipertenzija (visoki krvni tlak). Ponekad je vrlo teško otkriti točan uzrok preskakanja srca. Zato je važno posjetiti liječnika, kako bi se postavila točna dijagnoza.

Supraventrikularne ekstrasistole (SVES) javlja se kada se preskakanje srca javlja s ishodištem u srčanim pretklijetkama. Ako se preskoci javljaju s ishodištem u srčanim klijetkama, radi se o ventrikularnim ekstrasistolama (VES).

Kako se dijagnosticira preskakanje srca?

Za pravodobnu dijagnostiku potrebno je napraviti i 12-kanalni elektrokardiogram (EKG) i ultrazvuk srca te praćenje otkucaja srca pojedinca tijekom 24 sata putem 24-satnog EKG holtera. U nekim slučajevima je potrebno provesti i ergometijsko testiranje. Ako se utvrdi da nema zdravstvenih poteškoća, pojava preskakanja srca je zanemariva. Obično u tom slučaju nestaje spontano. Ako se otkrije pristunost određene bolesti i poremećaja, liječnik će odrediti odgovarajuće liječenje i terapiju temeljem dijagnoze.

Važno: Iako preskakanje srca može djelovati zastrašujuće, u većini slučajeva se radi o bezopasnim artimijama koje se mogu pojaviti u svakom razdoblju života. Ipak, ako ovu pojavu prate drugi neobičajeni simptomi, obratitite se svom liječniku. A više o tome što su aritmije, pogledajte u videu:

 

 

Još ovakvih informacija, pronađite u ordinaciji Zdravlje srca.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.