Srce i 5 najčešćih mitova

virtualna 28.09.2022

Svjetski dan srca obilježava se 29. rujna. Ove godine globalna kampanja provodi se pod sloganom „Koristi 🖤 za svako 🖤“. Srce je najvažniji mišićni organ u čovjekovom organizmu, a povodom toga naš dr. Nikola odgovorio je na šest zanimljivih mitova.

 

1. Žensko srce kuca brže od muškog!

Srećom, uvijek se nađu neka istraživanja koja iscrpno prate ljudsko tijelo pa znamo da je prosjek srčanog ritma kod muškaraca 70-72 otkucaja/min dok je za žene taj broj nešto viši pri 78-82. Razlika proizlazi iz veličine srca koja je u ženskom spolu manja pa srce mora brže pumpati da bi ispumpalo istu količinu krvi.

2. Većina srčanih udara događa se na ponedjeljak.

Iako se većina, odnosno više od pola svih infarkta ne dogodi ponedjeljkom, taj dan u tjednu je ipak najrizičniji za srčani udar! Naime, istraživanje je pokazalo da u cijeloj populaciji postoji porast infarkta ponedjeljkom. Međutim, kada se populacija razdvojila na radnu i neradnu primijećeno je da je ta razlika prisutna samo kod radnika, sugerirajući da je ključ vjerojatno u stresu prilikom povratka na posao nakon odmornog vikenda.

3. Smijeh je dobar za srce.

Osmijeh, čak i neiskren, snižava brzinu otkucaja srca, no ne postoji studija koja pokazuje da je ukupan efekt na zdravlje srca pozitivan. Iako ne znamo hoće li osmijeh pomoći zdravlju vašeg srca, znamo da su psihička stanja stresa, anksioznosti i depresije povezane s povišenim razinama srčanih bolesti.

4.  Karcinom srca je rijetkost.

Karcinomi su zloćudne tumorske bolesti nastale iz epitelnih stanica i općenito su rijetki. Epitelne stanice u srcu i žilama su drugačije te ne stvaraju karcinome već sarkome. Angiosarkomi, zloćudni tumori krvnih žila su rijetki, a angiosarkomi unutar srca su tolika rijetkost da neki kardiolozi provedu cijeli radni vijek bez da ih vide. Dobroćudni tumori srca poput miksoma nešto su češći, ali rijetko zahtijevaju kirurško odstranjenje jer rjeđe uzrokuju simptome.

5. Pas može pomoći sniziti rizik od razvijanja bolesti srca.

Kao što smo već rekli niže razine stresa djeluju protektivno na srce. Psi, kao i socijalni kontakt štite od stresa te tako sprječavaju srčane bolesti. Pored psihičke podrške, psi također tjeraju vlasnike na redovnu tjelovježbu putem zajedničkih šetnji što je dobra preventiva za bolesti poput demencije i oboljenja krvnih žila.

6. Muško srce je teže od ženskog.

Srce služi da bi pumpalo krv kroz naše tijelo. Manji ljudi imaju manje krvi pa i manja srca. Dječja srca su najmanja te kako odrastaju, njihova srca rastu. Žene su u prosjeku malo niže i lakše od muškaraca, stoga imaju i manja srca. Ta razlika je još izraženija ako uspoređujemo sportaše i sjedeću populaciju gdje razlike u veličini mogu biti i preko 100%.

 

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.