Blagdani

virtualna 13.12.2021

Pred nama je blagdansko razdoblje, koje se često opisuje kao najsretnije doba u godini. No, velikom broju ljudi blagdani su asocijacija na stres, usamljenost, pretjeranu potrošnju ili puno obaveza.

Očekivanja

Posljednjih godina sve nas više bombardiraju prijedlozi kako bi blagdani trebali izgledati, što pripremati, kako urediti dom, što pokloniti. Ako ih poslušamo i postavimo očekivanja u skladu s trendovima na društvenim mrežama, zapravo si stvaramo nepotreban pritisak. Visoka očekivanja teško je ostvariti, stoga u blagdansko vrijeme uđite realnijih očekivanja i opušteniji.

Dodatno, velik broj ljudi, kao posljedicu pandemije uzrokovane virusom COVID-19, ove blagdane će provesti bez člana obitelji ili prijatelja. Zbog tuge i usamljenosti neće imati sretne i vesele blagdane. Svaki gubitak je potrebno odžalovati, za što je potrebno neko vrijeme. No, važno je ostati otvoren za kontakt s ljudima i stvaranje novih blagdanskih rituala.

Savjeti za ljepše blagdane

  • Ne uspoređujte se s drugima: Stvorite svoje blagdane, stavljajući naglasak na ono što je vama bitno! Ne stvarajte si nepotreban pritisak uspoređujući se s drugima.
  • Planirajte aktivnosti: Odredite dane za čišćenje, dane za kupovinu, dane za pripremu kolača, dane za ukrašavanja, i naravno – dane za odmor ili druženje.
  • Uključite ukućane: Ne morate sve sami odraditi za zajedničke blagdane. Zajedno s članovima obitelji podijelite aktivnosti, no ne očavajte ako nisu odrađeni savršeno.
  • Stvarajte uspomene: Za par mjeseci ili godina, pamtit ćete zajedničko vrijeme, osjećaje i smijeh, a ne koliko ste vremena posvetili pranju prozora ili koliko je koštao poklon za koji ste mislili da je prikladan za neku dragu osobu. Uživajte u blagdanskim obrocima, darujte ljubav, zabavljajte se, i budite prisutni u sadašnjem trenutku.
  • Promijenite blagdanske rutine: Blagdansko vrijeme obilježava niz rutina i rituala, više i manje ugodnih. No, oni se mogu mijenjati pa stvorite nove, baš kako vam se sviđa.
  • Potražite društvo: Ako proživljavate prve blagdane bez dragih osoba ili se osjećate tužno i usamljeno zbog nekog drugog razloga, podijelite svoje osjećaje s bliskim osobama i provedite bar dio vremena s njima.

Više savjeta o nošenju s izazovnom svakodnevicom, potražite u našoj Virtualnoj ordinaciji za dobre priče.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.