Bol u trbuhu: Kada potražiti pomoć?

virtualna 19.04.2023

Bol u trbuhu je nešto što većina nas iskusila barem jednom u životu. Zbog toga nije iznenađujuće da je upravo bol u trbuhu jedan od najčešćih razloga odlaska liječniku. Od jednostavnih probavnih smetnji do ozbiljnih medicinskih stanja, bol u trbuhu može imati mnogo uzroka.

Dr. Dominik Kralj objašnjava kako ih razlikovati i u kojem slučaju ne treba odgađati posjet liječniku:

  • Lokalizacija boli u trbuhu

Postoje različite vrste bolova u trbuhu koje mogu ukazivati na različite probleme. Bolovi u gornjem dijelu trbuha mogu ukazivati na probleme s žučnim mjehurom, želučane probleme, gastritis, čir ili refluks kiseline. U sredini trbuha, bolovi mogu posljedica problema s tankim crijevom, želucem ili gušteračom. Bolovi u donjem dijelu trbuha mogu ukazivati na upalu slijepog crijeva, sindrom iritabilnog crijeva ili menstrualne grčeve kod žena.

  • Kada se javiti liječniku?

Ukoliko osjetite jaku, probadajuću bol, bol koja ne prestaje, ili bol koja se javlja uz vrućicu, mučninu ili povraćanje, potrebno je posjetiti liječnika. Također, ako bol u trbuhu traje duže od nekoliko sati, potrebno je posjetiti liječnika kako bi se isključile ozbiljne bolesti poput upale slijepog crijeva, pankreatitisa ili upale žučnih kanala. Isto tako, ako patite od kroničnih problema s probavom, posjetite liječnika kako bi poboljšali zdravlje vašeg probavnog sustava i dobili odgovarajuću terapiju.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.