Bol u trbuhu : Kada potražiti pomoć?

virtualna 19.04.2023

Zamislite da ste na dugoiščekivanom odmoru, okruženi mirisima egzotičnih začina i raznobojnom lokalnom kuhinjom. No, iznenada, bez najave, javlja se onaj neugodan osjećaj u trbuhu – bol. Bez obzira jeste li kod kuće ili na putovanju, bol u trbuhu može biti neugodno iskustvo. Ali što točno uzrokuje ovu neželjenu pojavu?  Ima li trbuh tajni jezik kojeg samo trebamo naučiti razumjeti?

Činjenica je da je bol u trbuhu većina nas iskusila barem jednom u životu. Zbog toga nije iznenađujuće da je upravo to jedan od najčešćih razloga odlaska liječniku. Od jednostavnih probavnih smetnji do ozbiljnih medicinskih stanja, bol u trbuhu može imati mnogo uzroka.

Dr. Dominik Kralj objašnjava kako ih razlikovati i u kojem slučaju ne treba odgađati posjet liječniku:

  • Lokalizacija 

Postoje različite vrste bolova u trbuhu koje mogu ukazivati na različite probleme. Važno je prepoznati mjesto boli kako bi se moglo utvrditi mogući uzrok. Na primjer, bolovi u gornjem dijelu trbuha često su povezani s probavnim organima poput žučnog mjehura, želuca ili jednjaka. To može ukazivati na gastritis, čir ili refluks kiseline. U sredini trbuha, bolovi mogu biti povezani s tankim crijevom, gušteračom ili želucem. Bolovi u donjem dijelu trbuha mogu biti znak upale slijepog crijeva, sindroma iritabilnog crijeva ili menstrualnih grčeva kod žena.

 

  • Kada se javiti liječniku?

Ukoliko osjetite jaku, probadajuću bol, bol koja ne prestaje, ili bol koja se javlja uz vrućicu, mučninu ili povraćanje, potrebno je posjetiti liječnika. Također, ako bol u trbuhu traje duže od nekoliko sati, potrebno je posjetiti liječnika kako bi se isključile ozbiljne bolesti poput upale slijepog crijeva, pankreatitisa ili upale žučnih kanala. Isto tako, ako patite od kroničnih problema s probavom, posjetite liječnika kako bi poboljšali zdravlje vašeg probavnog sustava i dobili odgovarajuću terapiju. Nikad ne zapostavljajte svoje zdravlje i na vrijeme potražite stručnu pomoć kad je to potrebno!

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.