Bolni spolni odnosi kod žena

virtualna 20.06.2023

Koliko su česti bolni spolni odnosi?

Prema nekim istraživanjima, bolni spolni odnosi su problem s kojim se suočavaju 3 od 4 žena, tijekom svog života. Ovi bolovi mogu biti izvor velikog stresa te negativno utjecati na kvalitetu života i partnerske odnose. Termin koji se koristi za opisivanje bolnih spolnih odnosa je dispareunija. Razlikujemo primarnu dispareuniju, koja uzrokuje bol od prvog spolnog odnosa, i sekundarnu dispareuniju, kod koje se bol javlja nakon razdoblja bezbolnih spolnih odnosa.

Dr. Marija Križanović-Hranilović otkriva nam više o ovoj temi:

Zašto nastaju bolni spolni odnosi?

Jedan od najčešćih uzroka dispareunije su infekcije koje ne moraju nužno izazivati simptome. Ipak, prilikom spolnog odnosa dolazi do nadraživanja osjetljive sluznice koja je zahvaćena infekcijom, što rezultira bolom. Infekcije se mogu dijagnosticirati i potvrditi ginekološkim pregledom i mikrobiološkim metodama, poput briseva, kako bi se utvrdio uzročnik. Osim infekcija, bol se može javiti i zbog nedovoljne lubrikacije. Neki od mogućih uzroka bolnih spolnih odnosa su:

 • Menopauza, zbog smanjene koncentracije estrogena
 • Hormonalne promjene uzrokovane dojenjem ili PCOS-om
 • Psihički čimbenici

Trenje tijekom spolnog odnosa može oštetiti sluznicu. Sekundarna dispareunija je često posljedica ginekoloških zahvata na rodnici ili nakon poroda. Bol može nastati i zbog vaginizma, što je snažno grčenje mišića zdjeličnog dna. Psihološki faktori također mogu imati ulogu, kao što su anksioznost, strah ili traume povezane s prethodnim zahvatima ili spolnim odnosima.

Vrste bolnih spolnih odnosa

Bol tijekom spolnog odnosa može se klasificirati prema mjestu nastanka. Razlikujemo bol u vulvi, bol na samom ulazu u rodnicu ili bol u dubini rodnice prilikom dublje penetracije. Često bol koja se javlja odmah na ulazu u rodnicu može biti povezana s vaginalnim infekcijama ili infekcijama mokraćnih puteva, kao i vaginizmom. Ako postoji bol prilikom dublje penetracije koja se širi prema abdomenu ili donjem dijelu leđa, preporučuje se detaljnija dijagnostička obrada. Cilj je isključiti uzroke poput:

 • Endometrioze
 • Upalnih zdjeličnih bolesti
 • Mioma
 • Cista na jajniku
 • Tumora

Hormonalne promjene

Menopauza označava prestanak hormonalne funkcije jajnika, što rezultira velikim padom razine estrogena. Estrogen je ključan za lubrikaciju rodnice, pa nedostatak estrogena dovodi do suhoće i atrofije sluznice te uzrokuje bolne spolne odnose. U takvim situacijama, osim korištenja lubrikanata, moguće je primijeniti lokalne estrogenske kreme ili oralnu hormonsku terapiju. Također, postoje biljni preparati poput ulja noćurka, maca praha i drugih koji mogu pomoći.

Tehnike opuštanja

Ako su infekcija i nedostatak lubrikacije isključeni kao uzroci bolnih spolnih odnosa, terapija za druge vrste boli može uključivati različite pristupe. Psihološka terapija može biti korisna ako se bol temelji na traumi, strahu ili anksioznosti, dok fizikalna terapija mišića zdjeličnog dna može biti korisna ako je bol nastala nakon poroda, operativnih zahvata itd. U svim slučajevima mogu se primijeniti različite tehnike opuštanja kako bi se izbjegla bol tijekom penetracije. Evo nekoliko primjera:

 • Topla kupka
 • Vježbe disanja
 • Vježbe za jačanje mišića zdjeličnog dna
 • Upotreba vaginalnih dilatatora ako postoji vaginizam

Važno je da se upoznate sa svojim tijelom, otvoreno razgovarate s partnerom i zajedno potražite rješenje. Ponekad je potrebno neko vrijeme da se bol potpuno ukloni, pa je važno ići korak po korak kako biste izbjegli dodatne traume ili pogoršanje simptoma.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.