Rak jajnika: Koji su rizični faktori?

virtualna 08.05.2024

Rak jajnika, iako rijedak u odnosu na ostale karcinome kod žena, predstavlja ozbiljnu prijetnju zbog svoje visoke smrtnosti. Kasno otkrivanje bolesti u uznapredovalom stadiju ograničava mogućnosti liječenja. Iako čini samo 4% svih karcinoma kod žena, rak jajnika je drugi po učestalosti, ali najsmrtonosniji među ginekološkim tumorima. Obično se javlja kod žena u menopauzi, ali može se pojaviti i kod mlađih žena, s različitim tipovima tumora, poput epitelnih, tumora spolnih stanica i tumora strome.

  • Epitelni tumori: Najčešći i podijeljeni su na različite tipove, od kojih su serozni adenokarcinomi najučestaliji. Postoje i dobroćudni i tumori graničnog stupnja malignosti.
  • Tumori spolnih stanica: Rijetki su, ali zauzimaju veći postotak u djevojčica i adolescentica. Teratomi su najčešći tip tumora u mladih žena te su poput cisti.
  • Tumori strome: Ovdje spadaju različiti tipovi tumora kao granuloza-tumori, teka-tumori i drugi.

Rizični čimbenici za rak jajnika

Životna dob, obiteljska povijest karcinoma jajnika i dojke, genetske mutacije poput BRCA1/BRCA2, endometrioza, korištenje hormonalne terapije, pretilost, sve su to čimbenici koji mogu povećati rizik od ovog tipa karcinoma. Postoje i zaštitni čimbenici. To su oralna hormonska kontracepcija, rađanje, dojenje te podvezivanje jajovoda. Bitnu ulogu igra i zdrava prehrana.

Simptomi i dijagnoza

Simptomi u ranim stadijima su nespecifični. Naime, u početku karcinom jajnika može uzrokovati nelagodu u trbuhu. No, nažalost, u početku su simptomi nespecifični zbog čega često ostaje neprepoznat, odnosno kasno dijagnosticiran.

Više od dvije trećine pacijentica ima uznapredovalu bolest u trenutku postavljanja dijagnoze. Rast trbuha, smetnje disanja jer tumor pritišće ošit, mokrenja i pražnjenja stolice, bolni spolni odnosi, bolovi u trbuhu i zdjelici, neki su od simptoma kasnijeg stadija. Oboljele žene također često izrazito gube na težini. Mogu se javiti i simptomi poput nedostatka apetita, križobolje, žgaravice, vjetrova, bolova u želucu, neredovitih menstruacija, ali i krvarenja u menopauzi jer dolazi do lučenja hormona estradiola. Razvoj muških spolnih obilježja također je jedan od nespecifičnih simptoma. Naime, tumori mogu lučiti i androgene muške spolne hormone. Posljedično dolazi do virilizacije, odnosno maskulinizacije.

Dijagnoza uključuje anamnezu, pregled, ultrazvuk, krvne testove i patohistološku analizu tkiva.

Stadiji karcinoma jajnika

Postoje četiri stadija raka janika, a definira ih International Federation of Gynecology and Obstetrics. To su:

  •  I stadij: karcinom ograničen na jajnike
  • II stadij: karcinom se širi na zdjelicu
  • III stadij: karcinom se širi u gornji dio trbušne šupljine i/ili može dovesti do metastaza u limfne čvorove retroperitoneuma
  • IV stadij: prisutne su udaljene metastaze

Liječenje i prognoza

Kirurško uklanjanje tumora i kemoterapija su glavne metode liječenja. Tijek liječenja, kao i prognoza ovisi o stadiju bolesti. Kirurški zahvat je osnova kojom se određuje stadij i proširenost karcinoma. Kemoterapija je standardno liječenje nakon zahvata, a u nekim slučajevima i prije kako bi se tumor smanjio.

Iako se suočavamo s izazovima, istraživanja i napredak u medicini pružaju nadu u borbi protiv raka jajnika. Redoviti ginekološki pregledi, edukacija o simptomima i rizičnim čimbenicima te pravovremena dijagnoza ključni su u poboljšanju prognoze i smanjenju smrtnosti od ove podmukle bolesti.

 

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.