HPV i rak vrata maternice

virtualna 02.03.2024

Rak vrata maternice u većini slučajeva uzrokovan je infekcijom humani papiloma virusom (HPV). Nastaje kada se pojave nepopravljive promjene na stanicama koje oblažu vrat maternice te počnu nekontrolirano rasti zbog dugotrajne infekcije visokorizičnim tipovima HPV-a. Taj stadij zloćudne bolesti razvija se kroz dulji period  (10-15 godina).

Rak vrata maternice

Rak vrata maternice zloćudna je bolest s rijetkim i nespecifičnim simptomima:

  • Krvarenje između dva menstrualna ciklusa
  • Krvarenje nakon spolnog odnosa
  • Bolovi u donjem dijelu trbuha
  • Nepravilno krvarenje

Humani papiloma virus (HPV)

Postoji 200 tipova HPV-a, a od toga ih 50 inficira područje genitalija. Te tipove dijelimo na visokorizične i niskorizične. Humani papiloma virus može godinama biti u stanju mirovanja. Većina nosilaca ni ne zna da je zaražena HPV-om jer obično ne izaziva simptome. Kod većine osoba, infekcija prolazi spontano zahvaljujući djelovanju imunološkog sustava. Ipak, kod pojedinih žena, infekcija može trajati niz godina i uzrokovati promjene na vratu maternice. Zbog toga je važno rano otkrivanje.

Cijepljenje protiv HPV-a

Cjepivo protiv HPV-a u Hrvatskoj je besplatno za učenike i učenice 8. razreda osnovne škole, a ovisno o dostupnosti  i za sve druge osobe mlađe od 25 godina. Cijepljenje sprječava preko 80 % infekcija HPV-om, no ne uklanja u potpunosti rizik od nastanka raka. Zbog toga su važni redoviti odlasci na ginekološke preglede koji uključuju obris vrata maternice (Papa-test i HPV test).

Papa-test i HPV test

Papa-test služi za otkrivanje promjena na stanicama vrata maternice. Jednostavan je i neinvazivan medicinski pregled kojim se uzima mala količina površinskih stanica rodnice, vrata i kanala vrata maternice. Uzorak se šalje u citološki laboratorij gdje se analizira pod mikroskopom.

Ako je rezultat Papa-testa bio uredan, optimalan razmak između idućeg testiranja je:

  • Interval od tri godine kod žena od 25 do 49 godina
  • Interval od pet godina u skupini od 50 do 64 godine

Testiranjem na HPV analizira se bris vrata maternice na molekularnoj razini, a postupak testiranja sličan je onom kod Papa-testa. Rezultat testiranja otkriva ima li osoba infekciju HPV-om. Pozitivan rezultat ne znači nužno da osoba ima rak i da će ga dobiti!

Gotovo svaki slučaj raka vrata maternice može se spriječiti metodama prevencije-cijepljenjem protiv HPV-a i odlaskom na preventivni pregled.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.