Omiljeni božićni filmovi: Je li normalno gledati ih iznova?

virtualna 04.12.2023

Božićni filmovi neizostavan su dio adventa. Iako svaku godinu na “streaming” kanale stižu novi filmovi božićne tematike, neke od njih gledamo svaku godinu iznova. Ponovno gledanje jednih te istih filmova može se percipirati kao gubitak vremena, no ono može djelovati i vrlo pozitivno.

Stari božićni filmovi

Svatko od nas, bez obzira na dekadu u kojoj smo rođeni, ima barem jedan božićni film koji povezuje s djetinjstvom, božićnim ritualima i slavljem koje nam se negdje duboko urezalo kao (ne)dostižni ideal. Gledanje tih istih filmova podsjeća nas na Božiće koji su bili čarobn(ij)i, vesel(ij)i i bezbrižn(ij)i u odnosu na ove današnje. Naravno, objektivno oko bi reklo kako i danas ponavljamo iste obrasce te da su ti Božići zapravo vrlo slični onima kakvima ih pripremamo i slavimo danas. No, razlika je u tome da smo drugačiji bili mi – mlađi, veseliji, bezbrižniji. Osim što nam bude ugodna sjećanja, stari božićni filmovi nude nam i utjehu kad osjetimo anksioznost ili blagdanski stres.

Stres i anksioznost

Prosinac često karakterizira iznadprosječna razina stresa. Podsjetimo, stres je uobičajena fiziološka reakcija, koja se javlja kada očekivanja okoline premaše resurse kojima raspolažemo. Uzroci stresa mogu biti i oni koje percipiramo ugodnima (blagdani) i oni koje percipiramo neugodnima (poslovni izazovi). Tako se u prosincu s jedne strane trudimo dostići gore spomenuti ideal Božića iz naših sjećanja pa ukrašavamo domove bogatije, kupujemo veće poklone, pripremamo više vrsta kolača, trošimo više novaca. S druge strane, krajem kalendarske godine mnogi imaju povećan opseg posla, duže radne sate, više stresa, nakupljen umor. Akumulacija stresa dovest će do anksioznosti, odnosno osjećaja nesigurnosti, nemira i straha, bez opipljivog i konkretnog uzroka.

Nošenje s blagdanskim stresom

Načina nošenja s anksioznosti je pregršt, a razlikujemo konstruktivne i nekonstruktivne. Ne bismo preporučili povećanu konzumaciju alkohola na svakom domjenku, no ponovno gledanje božićnih filmova preporučujemo! Radnju tih filmova dobro znamo, radnje su predvidljive, poznat nam je kraj, a pomaže i što je kraj uglavnom sretan. Na istu kartu igraju i božićne romantične komedije, nerijetko Hallmarkove produkcije, sve gotovo jednakog scenarija. Ona je uspješna mlada poslovna žena iz velikog grada. Ponekad je slobodna, ponekad u lošoj vezi, ponekad friško rastavljena. Vraća se u rodni grad za praznike ili odlazi u mali grad radi poslovnog projekta, uglavnom nevoljko. Tamo sreće Njega, srednjoškolsku ljubav i/ili gradskog miljenika, koji nema sreće niti u ljubavi, niti u poslu. Rađa/budi se iskra, no oba lika su nesigurna oko zajedničke romantične budućnosti. Ipak, oboje istovremeno pokazuju emocionalnu zrelost kakvu rijetko nalazimo u stvarnom svijetu i ljubav pobijedi sve prepreke.

Gledanje filmova s poznatim zapletom ili pak ponovno gledanje starih filmskih naslova može smanjiti razinu anksioznosti, odnosno osjećaj nesigurnosti i nepredvidljivosti koji možemo osjećati u ovo predblagdansko vrijeme. Stoga, slobodno pokrenute dobro poznati film ili seriju koju ste već nekoliko puta pogledali. Podsjećamo na nekoliko klasika!

Divan život (1946.)

Ovaj klasik Franka Capre možda je i pokrenuo trend gledanja istih božićnih filmova svake godine. Iako prvotno objavljen u crno-bijeloj verziji s lošim ishodom na kino blagajnama, film je naknadno „obojan“ te je postao klasik kinematografije. George Bailey je glavni lik, koji upada u financijske neprilike pa odluči napraviti suicid. Tema mentalnog zdravlja i suicida je bila vrlo kontraverzna prilikom objave filma, a možemo reći kako je i dalje nosi određenu stigmu. Za slučaj da niste nikad pogledali film, nećemo otkrivati radnju i završetak. No, preporučujemo ga svima koji trenutno imaju osjećaj da su zapeli u situaciji bez izlaza.

Sam u kući (1990.)

Božićni klasik bez kojeg ne možemo zamisliti Božić zadnjih tridesetak godina. Iako Kevinovu domišljatost i inteligenciju uzimamo zdravo za gotovo te percipiramo pozitivnima, zapravo njegove zamke nisu nimalo bezazlene za ekipu iz Mokrih bandita. O njihovim ozljedama razgovarali smo s našim dežurnim liječnikom – dr. Nikolom.

Zapravo ljubav (2003.)

Zapravo ljubav ove godine slavi 20. rođendan. U nedavno objavljivanim intervjuima s glavnim glumcima i redateljem, svi govore kako pri snimanju nisu imali ideju da bi film mogao postati božićni klasik. Film prati devet priča koje se odvijaju u razdoblju od pet tjedana uoči Božića. Neke priče su sretnije, neke tužnije, a sve prilično životne. No, neke priče su u protekla dva desetljeća, u sklopu woke pokreta, obilježene kao neprimjerene. No, popularnost filma ne opada.

 

Stari božićni filmovi mogu pomoći u nošenju sa stresom, stoga ne eksperimentirajte s novim naslovima, nego slobodno pokrenite dobre stare i poznate klasike. Bez grižnje savjesti upalite film koji ste gledali već desetak puta ili se ubacite u Hallmark božićni film na nekom od filmskih kanala – shvatit ćete radnju bez obzira na vrijeme uključivanja. Ako netko prigovori, odgovorite kako je to način brige za mentalno zdravlje!

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.