Četkica za zube: Koja je najbolja?

virtualna 20.03.2024

Zubi su ključni dio oralnog zdravlja pa posebno zabrinjava podatak da ih da čak 80% odraslih osoba ne ispravno. Redovita dentalna njega i higijena zuba ključni su faktori u očuvanju općeg zdravlja tijela. Zato, povodom Svjetskog dana oralnog zdravlja, donosimo nekoliko savjeta o tome kakva je četkica za zube najbolja, ali i kako na pravilan način prati zube.

Kakav oblik četkica za zube treba imati?

Kada birate četkicu, obratite pažnju na vrstu vlakana i oblik glave četkice. Preporučljivo je da četkica za zube ima manju glavu radi boljeg dosega svih dijelova zubnog luka i lakšeg korištenja. Vlakna trebaju biti gusta, tanka i meka kako bi se lakše dosegnula teže dostupna mjesta između zubi i desni. Time se sprječava oštećenje zubnog mesa, a površina zubi ostaje temeljito očišćena.

Mit „Što jače perem zube, to ću ih bolje oprati“

Pogrešno je mišljenje da snažnije četkanje zubi rezultira boljim čišćenjem. Naprotiv, prekomjerni pritisak može dovesti do ozbiljnih problema, uključujući oštećenje zubnog mesa i eroziju cakline. Istraživanja su pokazala da prekomjerni pritisak tijekom četkanja može uzrokovati povlačenje zubnog mesa i izloženost korijenja zuba, što može dovesti do osjetljivosti i upale.

Umjesto toga, cilj pravilnog četkanja je postići temeljito čišćenje uz minimalan pritisak. Preporučuje se upotreba meke četkice i laganih kružnih pokreta, posebno duž linije zubnog mesa. Kut četkanja od 45 stupnjeva prema zubnom mesu pomaže u uklanjanju plaka i ostataka hrane, dok istovremeno štiti osjetljivo zubno meso od oštećenja.
Važno je napomenuti da pravilna higijena usne šupljine uključuje i čišćenje jezika i masiranje zubnog mesa. Čišćenje jezika može pomoći u uklanjanju bakterija koje uzrokuju loš zadah, dok masaža zubnog mesa potiče zdravu cirkulaciju i smanjuje rizik od gingivitisa.

  • Savjet plus: Za one koji koriste električnu četkicu, važno je voditi računa o pravilnoj tehnici četkanja. Preporučuje se lagano pomicanje četkice uzduž desni kako bi se osiguralo temeljito čišćenje duž linije zubnog mesa, bez primjene pretjeranog pritiska koji bi mogao uzrokovati oštećenje.

Koliko često mijenjati četkicu za zube?

Važno je zamijeniti četkicu za zube barem jednom u tri mjeseca jer s vremenom gubi na učinkovitosti.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.