Debljina kod djece : Kako ju prevenirati?

virtualna 24.05.2024

Poznato je da smo jedna od najdebljih nacija u Europi, a još više zabrinjavaju podaci o pretilosti među djecom. U Hrvatskoj 35% djece ima višak kilograma, od čega je 15% pretilo. Debljina nije samo fizički problem, već i značajno skraćuje životni vijek. Ali jesu li roditelji svjesni te opasnosti?

Paradoksalno, na Jadranu, gdje bi se očekivale zdrave prehrambene navike bazirane na mediteranskoj prehrani, bilježimo najviše djece s prekomjernom težinom (36,9%), dok je najmanje takve djece u Zagrebu (29,7%). No to je i dalje svako treće dijete. Dakle, dok se ponosimo našom obalom i bogatom mediteranskom kuhinjom, čini se da su riba, plivanje i sve blagodati mora za Hrvate samo dio turističke ponude. Ovo stanje zahtijeva dublje razumijevanje i promjenu prehrambenih navika u našoj zajednici.

Da bismo spriječili ovu epidemiju, moramo se educirati! Samo zajedničkim naporima i promjenama na nacionalnoj razini možemo učinkovito odgovoriti na ovaj rastući problem i osigurati zdraviju budućnost za nove generacije. Tim našeg portala, u suradnji s aplikacijom Nobula Case Creator, kreirao je kviz na temu “Debljina kod djece”.

Koje životne navike stavljaju djecu u rizik od pretilosti? Kako ih spriječiti? Koje su zdravstvene posljedice pretilosti u djetinjstvu? Kako izgleda savršen obrok za jednog školarca?

Odgovore na ova i mnoga druga pitanja pronađite u kvizu!

Sjetite se mudre izreke: bolje spriječiti nego liječiti. Zdravlje djece je naša odgovornost.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.