Hidracija

virtualna 20.07.2021

Što je hidracija?

Hidracija podrazumijeva ukupni volumen tekućine i vode u organizmu, kada je taj status adekvatan govorimo o euhidraciji. Da bi postigli stanje euhidracije bitno je održavati ravnotežu vode i tekućine u tijelu. Osim gubitaka tekućine iz tijela putem mokraće i fecesa i tijekom aktivnosti kroz znojenje, visoka temperatura okoliša također povećava gubitak tekućine i elektrolita putem znojenja.

Potrebe za tekućinom

Potrebe za tekućinom su individualne, a ovise o dobi, spolu, tjelesnoj masi i visini. Generalne preporuke za unos tekućine su 2 L za žene, a 3 L za muškarce.

Koju tekućinu unositi?

Iako je nabolji izbor za hidraciju obična voda, tijelu je moguće osigurati tekućinu i drugim napitcima, jušnim jelima i nekim vrstama voća. Voda gotovo nema energetsku vrijednost pa je tako najbolji oblik hidracije. Idući izbor su nezaslađeni biljni čajevi. Kava i zeleni čaj bogati su aktivnim spojevima kofeinom i teinom koji pokreću neke reakcije u organizmu. Mogu biti dobar sekundaran izvor tekućine. Sokovi, osim same tekućine sadrže i šećere te aditive pa na taj način uz hidraciju unosimo i nepotrebne nutrijente i energiju. U redu je da ovakvi napitci zauzimaju 10-20% dnevnog unosa tekućine, ali oni nikako ne bi trebali biti primaran izvor tekućine.

Izotonični napitci izvrstan su oblik hidracije nakon intenzivne i dugotrajne tjelesne aktivnosti tijekom kojih znojenjem, osim tekućine, gubimo i elektrolite. U kupovna izotonična pića često se dodaju aditivi čiji unos nije poželjan pa je alternativa takvome napitku voda s prstohvatom soli , žličicom meda i limunom.

Osjećaj žeđi

U trenutku kada osjetimo žeđ, već smo dehidrirani. Dakle tekućinu bi trebali piti redovito, kao naviku kroz cijeli dan. Kao i svaki drugi osjećaj, tako je i osjećaj za žeđ moguće istančati. Ako smatrate da ne unosite dovoljno tekućine kroz dan, pokušajte nekoliko dana pratiti svoj unos. Unaprijed odredite koliko čaša u danu trebate popiti kako biste zadovoljili dnevni unos. Rasporedite tu količinu kroz dan te sami sebe podsjećajte na unos tekućine. Nakon nekog vremena, osjećati ćete da će Vam tijelo tražiti više tekućine i da ćete već instiktivno znati kada je unosite premalo.

Poslušajte više o hidraciji i savjete koje s nama dijeli nutricionistkina Andrea Bilandžija, mag.nutr.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.