Uskršnji doručak: Koliko je zdrav?

virtualna 27.03.2024

U Hrvatskoj, kao i u mnogim drugim zemljama diljem svijeta, Uskrs je vrijeme obilježeno raznim običajima, a jedan od ključnih elemenata je tradicionalni uskršnji doručak. Povodom toga, analizirali smo najčešće namirnice koje se nađu na stolu taj dan. Otkrivamo koliko su (ne)zdrave, čime obliju i koja je preporučena dnevna doza.

Izvor proteina

  • Kuhana jaja

Kuhana jaja su neizostavan dio uskršnjeg doručka, ali i omiljeni ukras! Osim što su ukusna, kuhana jaja su bogata proteinima, vitaminima i mineralima. Jedno jaje sadrži oko 6 grama proteina, kao i važne nutrijente poput vitamina D, vitamina B12, riboflavina i selena. Prema nutricionističkim smjernicama, konzumiranje jednog do dva jaja dnevno je sigurno i može biti korisno za zdravlje.

  • Šunka

Šunka je još jedan klasični sastojak na blagdanskom stolu. Većina šunki obiluje natrijem i zasićenim mastima što ju čini manje zdravim izborom kad se konzumira u velikim količinama. Preporučuje se umjereno konzumiranje, od 50 do 100 grama po osobi.

  • Svježi sir i vrhnje

Nutritivno gledano, svježi sir je izvor visokokvalitetnih proteina i kalcija. Međutim, treba imati na umu da svježi sir može sadržavati značajne količine masti, ovisno o njegovoj vrsti i proizvodnom procesu. S obzirom na visoki udio masti u vrhnju, preporučljivo je koristiti ga u manjim količinama u usporedbi s sirom.

Povrće 

  • Rotkvica i mladi luk

Rotkvica i mladi luk, bogati su vlaknima i vitaminima . Poput vitamina C, A,K , folne kiseline i kalija. Sve to ih čini izvrsnim izborom za dopunu obroka. Preporučena porcija je oko tri do četiri rotkvice i dvije do tri stabljike mladog luka po osobi.

  • Francuska salata

Kada pomislimo na uskršnji doručak, neizostavna je francuska salata, Ovaj prilog od krumpira, graška, mrkve i majoneze može biti bogat kalorijama i mastima, ali također pruža hranjive tvari poput vitamina A, vitamina C i vlakana. Preporučena porcija je 1/2 šalice po osobi.

Savjet: Ako želite smanjiti količinu masti, smanjite dozu majoneze u francuskoj salati ili ju zamijenite grčkim jogurtom.

Ugljikohidrati

  • Domaći kruh

Ovisno o sastojcima i načinu pečenja, kruh može biti izvor složenih ugljikohidrata, vlakana i vitamina B skupine. Ipak, treba paziti na unos bijelog kruha ili kruha koji sadrži puno dodanih šećera. Preporučuje se odabir integralnih ili raženih varijanti kruha radi povećanja prehrambene vrijednosti.

  • Sirnica

Sirnica, slatka poslastica od sira i tijesta, često se poslužuje kao desert na uskršnjem doručku. Iako je ukusna, sirnica može biti visoko kalorična i sadržavati značajnu količinu šećera i masti. Zato se preporučuje jedna kriška po osobi.

Iako su neke od spomenutih namirnica kalorijski bogate, važno je imati na umu da je uskršnji doručak duboko ukorijenjen u tradiciji obiteljskog zajedništva, što je najvažnije od svega. Stoga, dok uživate u omiljenim jelima u krugu svojih najmilijih, jedite raznovrsno i ne zaboravite cijeniti vrijednost zajedništva koju Uskrs donosi.

Sretan Uskrs želi vam Virtualna ordinacija!

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.