Hladnoća: Kako se zaštititi?

virtualna 08.01.2024

U zimskim mjesecima, kratki dani i niske temperature mogu imati značajan utjecaj na naše raspoloženje i opće zdravlje. Hladnoća, može dovesti do različitih zdravstvenih problema, ako se ne odjenemo adekvatno ili pak predugo izlažemo niskim temperaturama. Zato, istražujemo kako se nositi s izazovima ovog hladnog vala u kojem se trenutno nalazimo i donosimo par korisnih savjeta.

Zaštita od ozeblina

Hladnoća može uzrokovati pothlađenost i ozebline, posebno na nosu, ušima i prstima. Ovo su ključne smjernice za zaštitu:

  • Pratite vremensku prognozu i upozorenja o niskim temperaturama i nepovoljnim vremenskim uvjetima.
  • Odjenite više slojeva tople odjeće, koristeći materijale koji zadržavaju toplinu poput vune, polipropilena ili svile. Vanjski sloj odjeće treba biti otporan na vjetar i vlagu. Ne zaboravite na kapu koja pokriva uši, šal, rukavice te toplu zimsku obuću koja odbija vlagu.
  • Budite oprezni pri hodanju po klizavim pločnicima i cestama.
  • Teže fizičke aktivnosti na otvorenom treba izbjegavati tijekom niskih temperatura, kao i bilo koje aktivnosti koje uzrokuju ubrzano disanje.
  • Ako ste u mogućnosti, pomozite starijim i nemoćnim osobama.
  • Hladnoća praćena drhtavicom, signali su da je vrijeme za odlazak u topli prostor.

Važno!

Osobe s kroničnim bolestima, posebno kardiovaskularnog i respiratornog sustava, trebaju izbjegavati izlaganje niskim temperaturama u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima.

Ako primijetite početne simptome pothlađivanja ili ozeblina kod osoba koje duže borave na otvorenom, odmah potražite topli prostor, skinite vlažnu odjeću, postepeno ih utopljujte pokrivačima, izbjegavajte direktno izlaganje izvoru topline i ponudite tople, bezalkoholne napitke poput čaja ili juhe. Odmah potražite stručnu medicinsku pomoć i nazovite Hitnu medicinsku službu na 194 ili Centar za žurne službe na 112.

  • Zapamtite: Topla i slojevita odjeća, uz korištenje rukavica i kape, ključna su zaštita od hladnoće.

Uloga prehrane

Konzumacija namirnica bogatih biotinom i koenzimom Q10, koji se nalaze u mesu i mahunarkama, pomaže u održavanju tjelesne temperature. Složeni ugljikohidrati, poput krumpira i voća, pružaju dugoročnu energiju, dok proteini iz ribe i mesa pomažu pri oporavku organizma.

Hladnoća i zdravlje kože

Zimski mjeseci mogu donijeti probleme s kožom, uključujući suhoću i crvenilo, a kod nekih i akne. Ako idete na skijanje, krema sa zaštitom od štetnih UV utjecaja je poželjna. Izbjegavajte proizvode na bazi alkohola jer će oni dodatno izvući vlagu iz kože i prouzročiti dehidraciju.

Tijekom zime se obično rade tretmani poput pilinga. Budite umjereni kako ne biste oštetili prirodnu barijeru kože. Nadalje, dugi boravak u vrućim kupkama može izvući prirodna ulja iz kože što može dovesti do nastanka akni. Pokušajte ih ograničiti na 15-ak minuta, a nakon izlaska iz vode, lice i tijelo nahranite hidratantnom kremom.

Raspoloženje u zimskim danima

S obzirom na smanjenje sunčevih zraka i kraće dane, tijelo može proizvoditi više melatonina. Posljedično, ovaj hormon spavanja dovodi do osjećaja umora. Isto tako, hladnoća može utjecati na raspoloženje jer za većinu aktivnosti na otvorenom morate nositi nekoliko slojeva odjeće.

Nadalje, treba imati na umu da upravo te aktivnosti potiču cirkulaciju, sagorijevaju kalorije te pomažu u podizanju energije. Dovoljno je odvojiti 30 minuta u danu za šetnju kako bi se osjećali bolje. Isto tako, nemojte da vas hladni dani spriječe u druženju s najmilijima. Društvene igre, dobar film, planinarenje, sve su to aktivnosti koje možete prakticirati i tijekom zime.

Hladnoća može biti izazovan period, posebno za kronične bolesnike, no pravilnim pristupom možemo očuvati svoje zdravlje i uživati u blagodatima ovih mjeseci. Neka uravnotežena prehrana, topla odjeća i aktivnosti koje vas uveseljavaju postanu sastavni dio vaše strategije podizanje imuniteta tijekom zime.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.