UV zračenje: Kako se zaštititi od štetnog utjecaja sunca

virtualna 24.06.2024

Dolaskom ljeta i sezone godišnjih odmora, izlaganje suncu postaje učestalije. Neumjereno i dugotrajno izlaganje sunčevim zrakama šteti našoj koži, očima i imunološkom sustavu. Važno je poznavati rizike povezane s dugotrajnim izlaganjem zrakama poznatih kao UV zračenje. Praćenje UV indeksa, izbjegavanje boravka na otvorenom u vrijeme najveće insolacije i fotoprotekcija su glavni načini za sigurniji boravak na suncu. Više o tome objasnila nam je farmaceutkinja Tihana Brkić.

Što je UV zračenje?

Sunčevo zračenje uključuje ultraljubičasto (UV) zračenje, vidljivo zračenje (svjetlost) i infracrveno (IR) zračenje. UV zračenje je biološki najaktivnije i dijeli se na UV-A, UV-B i UV-C područja prema duljini vala i biološkim osobinama.

  • UV-A zračenje

UV-A zrake prodiru do površine Zemlje tijekom cijele godine jednakim intenzitetom. Odgovorne su za starenje kože (eng. aging), a u većim dozama uzrokuju eritem i tzv. neposrednu pigmentaciju.

  • UV-B zračenje

UV-B zrake intenzivnije dopiru do Zemlje ljeti te variraju tijekom dana. Uzrokuju iritacije konjuktive oka, potiču stvaranje debljeg epidermisa i novog melanina, odgovorne su za stvaranje opeklina (burn) i tamnjenje kože.

  • UV-C zračenje

UV-C zrake su najopasnije, ali ne dopiru do površine Zemlje jer se apsorbiraju u ozonskom sloju.

Utjecaj UV zračenja na kožu

UV zračenje oštećuje DNK, uzrokuje genske mutacije, imunosupresiju, oksidativni stres i upalne reakcije. Sve to može dovesti do staničnih atipija i malignog rasta. Najčešće komplikacije povezane s UV zračenjem uključuju opekline, preuranjeno starenje, alergije na sunce, hiperpigmentacije i reakcije fotoosjetljivosti. Promjene na koži uzrokovane UV zračenjem mogu se podijeliti na:

  • Prekanceroze uzrokovane dugotrajnim izlaganjem suncu
  • (Ne)melanomski maligni tumori kože
  • Fotoalergijske reakcije
  • Fototoksične reakcije
  • Važnost zaštite od UV zračenja

Fotoprotekcija podrazumijeva niz mjera za zaštitu od štetnih učinaka UV zračenja. To uključuje izbjegavanje izlaganja suncu između 10 i 16 sati, nošenje zaštitne odjeće, naočala i korištenje proizvoda za zaštitu od sunca. Odjeća, posebno poliester i gusto tkani materijali tamnih boja, pruža bolju zaštitu od UV zraka. Suha odjeća također pruža bolju zaštitu od mokre.

Proizvodi za zaštitu od sunca

Kozmetički proizvodi za zaštitu od sunca trebali bi pružati zaštitu sličnu odjeći. SPF (Sun Protection Factor) označava omjer minimalne doze UV zračenja potrebne za nastajanje eritema na zaštićenoj i nezaštićenoj koži. Proizvodi za zaštitu od sunca dijele se na:

Organska/kemijska zaštitna sredstva: Apsorbiraju fotone UV zračenja
Anorganska/mineralna/fizikalna zaštitna sredstva: Odbijaju ili raspršuju UV zrake

Odabir proizvoda s adekvatnim zaštitnim faktorom ovisi o nizu čimbenika poput tipa kože, dijela tijela, UV indeksa i godišnjeg doba.

Savjeti za pravilnu primjenu zaštite

Važno je učestalo nanošenje proizvoda za zaštitu od sunca u količinama sličnim onima kod testiranja (2 mg/cm² kože). Ljekarnik kao najdostupniji zdravstveni djelatnik može pomoći u odabiru najprikladnijeg proizvoda za zaštitu od sunca te savjetovati o pravilnoj primjeni.

Korištenjem odgovarajuće fotoprotekcije, možemo se sigurno izlagati suncu i uživati u ljetnim radostima bez straha od štetnih učinaka UV zračenja.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.