Je li anestezija sigurna?

virtualna 17.10.2022

Jeste li znali da je dežurni liječnik Virtualne ordinacije, naš dr. Nikola, zapravo specijalizant anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja?

U današnjim savjetima govori o njemu najdražoj temi – anesteziji!

  • Zašto koristimo anesteziju?
  • Kakve anestezije postoje?
  • Mogu li baš svi primiti anesteziju?
  • Je li anestezija sigurna?

Saznajte u novom videu!

Anesteziju možemo podijeliti na regionalnu i opću anesteziju. Sigurno se najviše pitate je li anestezija sigurna? Iako većina ljudi nema problema s primanjem anestetika, dio osoba je alergično na aktivne sastojke lijekova koji se primijenjuju u prilikom anestezije. Tijekom predoperacijske pripreme i razgovora s liječnikom specijalistom anesteziologije, ispunit ćete nekoliko upitnika o svom zdravstvenom stanju i životnim navikama koje mogu biti rizični čimbenik prilikom davanja određene vrste anestetika.

Regionalna ili lokalna anestezija

Regionalnu ili lokalnu anesteziju sigurno ste primili tijekom popravka ili vađenja zuba, uklanjanja madeža ili šivanja malog dijela tijela. Ona traje relativno kratko i umrtvljuje živce koji prenose bol samo na mjestu ili regiji gdje je primijenjena. Kada se lokalna anestezija primjenjuje na većem dijelu tijela, primjerice nozi tijekom operativnog zahvata na venama, tada se češće naziva regionalna anestezija.

U regionalnu ili lokalnu anesteziju ubraja se i spinalna anestezija koja se jednokratno primjenjuje u kralježničku moždinu, a uglavnom se daje tijekom operativnih zahvata koji ne traju duže od nekoliko sati, a kojima se pristupa donjem dijelu tijela. Epiduralna anestezija je još jedan oblik regionalne anestezije, dobro poznat rodiljama. Razlikuje se od spinalne anestezije po tome što se uvodi epiduralni kateter u kralježničku moždinu, kako bi se primjena anestetika mogla po potrebi ponoviti.

Opća anestezija

Opća anestezija, kako i ime kaže, djeluje na cijeli organizam. Time stavlja pacijenta u stanje bez svijesti, u kojem ne osjeća nikakvu bol. Koristi se kod dužih operativnih zahvata, pogotovo onih koji zahtijevaju veliku preciznost kirurga. Tako da se pacijent ne pomiče tijekom   zahvata. Ona se prilagođava svakom bolesniku, redovito prateći vitalne funkcije kako bise anestetici mogli optimalno dozirati i dodavati.

Za još ovakvih tema, pročitajte Savjete dr. Nikole.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.