Kako izgleda svrab (šuga) na koži?

virtualna 01.07.2024

Svrbež kože čest je u proljeće kao reakcija na svu pelud i čestice koje plutaju u zraku. Međutim, svrbež kože može imati mnoge uzroke. Jedan od njih je i jedna od najstarijih poznatih bolesti – svrab.

Naš dr. Nikola istražio je detaljnije ovu zaraznu bolest. Pogledajte video:

Što je svrab?

Svrab, poznat i kao skabijes, uzrokuje malena buba zvana Sarcoptes scabiei. Ova mikroskopska parazitska grinja živi u koži domaćina, gdje kopa tunele i polaže jaja. Svrab nije vezan uz imovinski status ili higijenu; može zahvatiti bilo koga, bez obzira na životne uvjete. To je mit koji se često veže uz ovu bolest, a nije utemeljen.

Buba svraba toliko je malena da je nevidljiva golim okom. Vidljive su samo njene posljedice. Grinje se zavlače u kožu, kopajući male tunele koji mogu biti vidljivi pri detaljnom pregledu kože. Ova aktivnost uzrokuje imunološki odgovor tijela, manifestirajući se kao crvenilo i intenzivan svrbež, posebno noću. Simptomi mogu ostati lokalizirani ili se proširiti na veće površine kože. Definitivna potvrda svraba postiže se mikroskopskim pregledom kože.

Simptomi i dijagnoza

Simptomi svraba uključuju:

  • Intenzivan svrbež, osobito noću
  • Crveni osipi i mjehurići
  • Vidljivi tragovi kopanja po koži

Svrab se razlikuje od drugih kožnih osipa, poput urtikarije i dermatitisa, koji nisu zarazni. Autoimune bolesti i alergije također mogu uzrokovati osipe, ali ne uključuju parazitske infekcije kao što je slučaj sa svrabom.

Kako se liječi svrab?

Svrab se učinkovito liječi modernim medicinskim pristupima. Liječenje uključuje lokalne pripravke koji se nanose na kožu prije spavanja i ispiru nakon 8 do 14 sati. Uz lokalne pripravke, mogu se koristiti antihistaminici i kortikosteroidi za ublažavanje simptoma.

Ključne preporuke za liječenje uključuju:

  • Pranje odjeće i posteljine na visokoj temperaturi
  • Usisavanje tepiha i namještaja
  • Simultano liječenje svih članova kućanstva kako bi se spriječilo ponovno širenje zaraze

Prevencija i komplikacije

Pravovremeno liječenje je ključno za sprječavanje komplikacija, koje mogu uključivati:

  • Bakterijske infekcije kanalića u koži
  • Razvoj celulitisa ili impetiga

Strogo pridržavanje medicinskih uputa osigurava uspješno liječenje bez neželjenih učinaka i prevenciju daljnjeg širenja zaraze.

Zaključno treba još jednom naglasiti da je svrab zarazna bolest koja može zahvatiti bilo koga. Prepoznavanje simptoma i pravovremeno liječenje ključni su za sprječavanje komplikacija i širenja bolesti. Pridržavanje higijenskih mjera i istovremeno liječenje svih članova kućanstva osiguravaju uspješno suzbijanje svraba. Za dodatne informacije i savjete, obratite se svom liječniku ili dermatologu.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.