Jetra: Kako prepoznati, spriječiti i liječiti alarmatne simptome?

virtualna 03.04.2023

Jetra

Jetra je jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu, ujedno i drugi najveći organ u tijelu. Ova vitalna žlijezda je odgovorna za brojne funkcije u tijelu, uključujući pročišćavanje krvi, proizvodnju žuči i regulaciju različitih kemijskih procesa. Ono što je važno za napomenuti, rane simptome bolesti jetre teško je uočiti, budući da se radi o organu koji se u jednoj mjeri može sam regenerirati. No, kada se stanje pogorša, simptomi se brzo uočavaju.

Jetra stvara žuč

Jedna od najvažnije uloge jetre je proizvodnja žuči. Žuč proizvode hepatociti, nakon čega se ova tekućina pohranjuje u žučnom mjehuru, iz kojeg žučnim kanalima putuje do početnog dijela tankog crijeva kako bi sudjelovala u probavi hrane.

Jetra je naš detox organ

Sve tvari koje unesemo u tijelo ili nanesemo na tijelo, vrlo brzo se nađu u jetri. Kao dio probavnog sustava, jetra igra značajnu ulogu u probavi hrane i izlučivanju toksina koje smo unijeli u organizam. Ukratko, možemo reći kako je jetra važan čimbenik u našem unutarnjem detox procesu!

Jetra i makronutrijenti

Tri glavne skupine nutrijenata su proteini, ugljikohidrati i masti. Jetra sudjeluje u razgradnji i sintezi svih ovih spojeva. Sintetizira dosta proteina koji prolaze krvotokom, a sudjeluje i u regulaciji koncentracije šećera u krvi. Kada smo duži period bez hrane, tijelo troši zalihe šećera pohranjene u jetri, a kada i njih potroši, jetra započne sintezu glukoze iz aminokiselina. Jetra stvara i razgrađuje i masti, konkretnije kolesterol i trigliceride.

Metabolizam hormona

Jetra ima aktivnu ulogu u razgradnji hormona inzulina, glukagona, hormona rasta, glukokortikoida, estrogena i parathormona. Zanimljivo, u jetri se događa i pretvorba hormona štitnjače, iz neaktivnog oblika (tiroksina, T4) u aktivni (trijodtironin, T3).

Jetra je naš rezervoar krvi

U uobičajenim uvjetima, jetra pohranjuje oko 10% volumena krvi, što može iznositi i do pola litre. U iznimnim situacijama, jetra služi kao rezervoar krvi, koju postepeno pušta u krvotok, a može i udvostručiti svoj kapacitet pohranjivanja, što obično prate bolovi.

Dijagnostika jetre

Najjednostavniji način provjere kako funkcionira jetra su tzv. jetrene probe, odnosno provjera sljedećih enzima:

  • AST (aspartat-aminotransferaza)
  • ALT (alanin-aminotransferaza)
  • GGT (gama-glutamiltransferaza)

Dodatno se mogu još testirati vrijednosti bilirubina, albumina te protutijela na hepatitis tipa A, B i C. Ako neki od ovih nalaza ukažu na nepravilnosti, dodatno se mogu napraviti ultrazvuk, CT te biopsija jetre.

Bolesti jetre

Kao i svi organi, i jetra je podložna raznim bolestima koje mogu ugroziti zdravlje. Gastroenterolog Dominik Kralj, dr.med. u videu objašnjava koje su uloge jetre, kako očuvati njezino zdravlje i na što treba obratiti pozornost:

Najčešće bolesti jetre su nealkoholna masna bolest jetre (NASH), alkoholna bolest jetre (ALD), hepatitis B i C, ciroza jetre te rak jetre.

NASH je oblik bolesti jetre koji uzrokuje promjene u jetri slične alkoholnoj bolesti jetre, ali uzrokovane su drugim faktorima poput metaboličkog sindroma. Prekomjerna debljina, šećerna bolest, povišene masnoće u krvi, povišeni krvni tlak i smanjena osjetljivost tkiva na inzulin- čimbenici su koji doprinose razvoju NASH-a. S druge strane, ALD je bolest jetre koja se razvija zbog pretjeranog konzumiranja alkohola. Simptomi alkoholne bolesti jetre su:

  • Mučnina
  • Povraćanje
  • Gubitak apetita
  • Bol u trbuhu
  • Žutica

Ova bolest može dovesti do ciroze jetre i raka jetre.

Hepatitis B i C su virusne infekcije koje mogu uzrokovati oštećenje jetre i dovesti do ozbiljnijih stanja poput ciroze jetre i raka jetre. Simptomi uključuju umor, mučninu, žuticu, bol u trbuhu i gubitak apetita. Postoje posebni antiviralni lijekovi za liječenje hepatitisa B. Dok se hepatitis C liječi kombinacijom antiviralnih lijekova. Ciroza jetre je bolest jetre koja se razvija kada se zdrave stanice jetre zamjenjuju ožiljnim tkivom. Navedeno može dovesti do zatajenja jetre. Neki od alarmantnih simptoma su umor, gubitak težine, žuticu, svrbež kože i povećanje trbuha.

Umjereno konzumiranje alkohola, ili u idealnom slučaju apstinencija, izbjegavanje rizičnog ponašanja za prijenos virusnih bolesti najbolja je prevencija za očuvanje zdravlja jetre.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.