Treba li mi detox?

virtualna 10.12.2023

Nakon obilne blagdanske trpeze, brojni mahom traže čarobnu formulu za skidanje kilograma. Često guglamo: Treba li mi detox?  Možemo pročitati kako bismo trebali napraviti detox, ali zapravo se naše tijelo svakodnevno detoksificira. Ne radi se o ničem drugom, nego o rješavanju štetnih tvari (toksina) iz organizma. Uglavnom se radi o tvarima koje unesemo hranom ili pićem, neiskoristivih za dobivanje energije.

Detox ili probava?

U tom procesu probave, odnosno detoxa sudjeluje niz organa našeg probavnog sustava:

  • Želudac
  • Dvanaesnik
  • Gušterača
  • Crijeva
  • Jetra
  • Bubrezi

Naš dr. Nikola pojašnjava što se događa u tijelu tijekom detoksifikacije, procesa koji završava izlučivanjem stolice ili mokraće.

Redovitoj detoksifikaciji našeg tijela možemo pomoći prilagodom životnih navika.

Hidracija

Stolica se većinski sastoji od vode, tako da je kontinuiran unos tekućine od presudne važnosti za dobru izmjenu tvari. Kruta i suha hrana mogu uzrokovati zatvor, odnosno zaustaviti izlučivanje toksina iz organizma.

Briga o bubrezima

Neredovito izlučivanje mokraće može povisiti koncentraciju amonijaka, što može remetiti rad više organskih sustava. Teškoće u radu bubrega prepoznat ćete bolnim mokrenjem ili bolovima u donjem dijelu leđa.

Briga o jetri

Jetra je vrlo važan organ u procesu izmjene tvari, no prekomjerna konzumacija masne hrane, alkohola ili neregulirana zdravstvena stanja poput dijabetesa, mogu narušiti fukciju jetre. Stoga, vodite računa o umjerenoj i raznovrsnoj konzumaciju hrane i pića.

Treba li mi detox?

Čini se kako naše tijelo ima sve potrebne resurse za detox! Nije potrebn kupovati skupe preparate za detox izvana! Dodatno, za normalno funkcioniranje tijela, neophodno je dovoljno spavati, umjereno se kretati te reagirati na sve simptome na vrijeme.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.