Priprema za operaciju

virtualna 27.06.2023

Priprema za operaciju

Važan dio operativnog zahvata je priprema za operaciju. U ovom procesu važno je informirati pacijenta o svim aktivnostima koje su došuštene ili zabranjene prije operacije, te pojasniti tijek same operacije. Nije naodmet najaviti i tijek oporavka. Naime, što smo upoznatiji s onime što nas očekuje, lakše ćemo se nositi. A operacija je dovoljno stresna sama za sebe!

Kako izgleda priprema za operaciju?

Jeste li se ikad pitali koje pretrage treba proći prije operacijskog zahvata? Ili koje su moguće komplikacije? Sve o pripremi i oporavku donosi naš dr. Nikola u videu:

Prije same operacije, potrebno je proći pripremu za anesteziju. To uključuje vađenje krvi radi analize različitih parametara poput zgrušavanja, elektrolita, bubrežne i jetrene funkcije. Također se izvode EKG i RTG pregled srca i pluća. Ako imate određene srčane, plućne ili endokrinološke probleme, važno je konzultirati se s liječnikom radi procjene rizika od operacijskog zahvata.

Uloga anesteziologa

Nakon pripreme, s rezultatima pretraga i poviješću bolesti, trebate posjetiti anesteziologa za konačnu procjenu perioperacijskog rizika i dogovor o vrsti anestezije. Dodatne pretrage, poput slikovnih radioloških pregleda, mogu biti potrebne ovisno o vrsti operacije. Za manje zahvate, jednodnevna kirurgija može biti opcija, što znači da ne morate dolaziti u bolnicu dan prije operacije, već na samo ujutro operacije. Veći zahvati mogu zahtijevati postoperativnu njegu na odjelu intenzivne medicine.

Oporavak nakon zahvata

Iako postoje neke svjetske smjernice za ubrzan oporavak nakon operacije, svaka ustanova i vrsta operacije ima svoj protokol. I treba ga se držati! Rani povratak u normalnu funkciju se preporučuje, uz pomoć fizikalne rehabilitacije. Također, može doći do promjena u tjelesnoj težini i apetitu nakon operacije.

Za još informacija o operacijskim zahvatima, kliknite na našu ordinaciju “Kirurgija“.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.