Kvalitetno spavanje: Ključ za zdravlje

virtualna 21.02.2021

Spavanje je bitno jer omogućuje tijelu i mozgu da odmor, obnovu energije te optimalnog fizičkog i mentalnog zdravlja. Djeca predškolskog uzrasta redovito od roditelja zahtijevaju pitanje zašto moraju spavati, bilo danju ili noću. No, na njihovom uzrastu je najjednostavnije shvatiti i važnost sna. Ako ne odspavaju cijelu noć ili preskoče dnevni san, postaju razdražljiva, njihovo raspoloženje postaje nestabilno i nepredvidljivo, koordinacija pokreta te ravnoteža su slabije. Odraslim osobama potrebno je znatno manje sna nego djeci, no posljedice nedostatka sna nisu značajno drugačije. Njima se preporučuje šest do osam sati sna, ako ne postoje neki dodatni zdravstveni ili životni izazovi.

Spavanje : kvantiteta i kvaliteta

Kada govorimo o snu, nije važna samo kvantiteta, odnosno vrijeme provedeno u snu, već i njegova kvaliteta. Tijekom noći prolazi se kroz nekoliko faza sna, a svaka je obilježena nekim svojim karakteristikama. No, generalna preporuka o kvalitetnom snu upućuje na dvije karakteristike te kvalitete. Usnivanje ne bi trebalo potrajati više od trideset minuta. A tijekom noći ne bi trebalo biti više od jednog noćnog buđenja. Odmor i san su važni za održavanje stabilnog raspoloženja, uspješno izvršavanje školskih, akademskih i poslovnih zadataka, zdrav apetit i umjerenu tjelesnu težinu. Iako često mislimo da se radi o mitu, san doista pomaže obnovi organizma. Također, doprinosi zdravom i mladenačkom izgledu, dok njegov nedostatak ostavlja tragove u vidu podočnjaka, blijedila i lošeg tena.

Ipak, teškoće s uspavljivanjem i spavanjem dugotrajno ostavljaju trag na organizam, tjelesno i mentalno zdravlje. Nije problem ako se zareda nekoliko loše prospavanih noći, no manjak sna kroz duže vrijeme povezano je s povećanim rizikom razvoja kroničnih nezaraznih bolesti poput dijabetesa, bolesti krvožilnog sustava i pretilosti.

Savjeti za kvalitetniji san

Manje vremena provodite pred zaslonima računala i mobitela, pogotovo prije spavanja. Brzina protoka informacija i osvjetljenje razbuđuju. U večernjim satima radije čitajte ili slušajte umirujuću glazbu. Dodatno, prisjetite se što vam se sve lijepo dogodilo u današnjem danu, radije nego da mislite o sutrašnjim obvezama ili životnim problemima.

Tijekom cijelog dana konzumirajte kvalitetnu prehranu uz dovoljne količine tekućine, idealno vode i nezaslađenih čajeva. Prije spavanja, popijte čaj od kamilice ili matičnjaka, ili šalicu toplog mlijeka. Kao sladilo može poslužiti žličica meda.

U svakodnevicu uvedite tjelesnu aktivnost, kako na kraju dana ne bi imali višak energije koji će otežati uspavljivanje ili potaknuti noćno buđenje. Ako ste skloni brigama i razmišljanju, uključite se u tjelesnu aktivnost višeg intenziteta, a ako imate sniženo raspoloženje, dovoljno je samo prošetati.

Uspostavljanje zdravih navika spavanja može potrajati, no savjetujemo ustrajnost. Isplatit će se sigurno!

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.