Ljetna prehrana

virtualna 25.06.2021

Dolaskom proljetnih i ljetnih mjeseci, povećava se izbor sezonskog voća i povrća. Nutricionistkinja iz zagrebačke Poliklinike LabPlus Andrea Bilandžija, mag.nutr. pojašnjava da su namirnice hranjivije, ukusnije i cjenovno pristupačnije ako se konzumiraju tijekom sezone dozrijevanja, nego van nje. Važno je naglasiti kako su topliji mjeseci i vrijeme povećane potrebe organizma za tekućinom, pa se ne smije zaboraviti niti redovita hidracija, najbolje vodom i nezaslađenim biljim čajevima.

Iskoristite ljetne mjesece i obilje šarenih i ukusnih namirnica!

Pripremajući ovu temu, razgovarali smo o našim ljetnim favoritima. Izdvajamo tri najdraže vrste ljetnog voća našem uredništvu!

Maline

Maline su užitak za sva osjetila! Volimo ih jer već na prvi pogled izgledaju atraktivno na tanjuru, kolaču, palačinkama. Nakon pogleda, oduševi nas miris svježih malina, no to se nažalost ne osjeti kod većine malina iz supermarketa. I na kraju, njihov osvježavajući slatko-kiseli okus čini ih izvrsnom ljetnom namirnicom.

Popularno se maline nazivaju supervoćem, makar će nutricionisti istaknuti kako tako nešto ne postoji i nužno je konzumirati sve namirnice umjereno. No, supernamirnicom se smatraju zbog visoke koncentracije vitamina C i drugih antioksidansa, kao što su antocijanin, resveratrol, pterostilben i elagitanin. Maline sadrže i vitamine B skupine, vitamin E te važne minerale i prehrambena vlakna.

Lubenica

Imamo osjećaj kako svake godine sve ranije nalazimo lubenice po prodajnim mjestima! No, ne žalimo se.

Lubenicu prvenstveno volimo zbog njene sočnosti, pogotovo jako dobro ohlađenu. Sadrži minerale poput fosfora, magnezija i kalcija, a bogata je i vitaminom C. Crvenu boju daju joj fitonutrijenti, odnosno antioksidansi, što ju čini povoljnim sastojkom prehrane za različita zdravstvena stanja.

Smokve

Kraj ljeta volimo jedino i isključivo zbog sezone smokava. Drage su nam ubrane s drva, odstajale par dana, sušene. Volimo sve vrste, one manje i više slatke, u nijansama od svijetlo zelene do tamno ljubičaste.

Smokve su prvenstveno bogate magnezijem, nezamjenjivim mineralom koji sudjeluje u nizu tjelesnih procesa. Magnezij je i jedan od minerala koji se intenzivno gubi tijekom stresnih perioda, pa smokve sazrijevaju u idealnom trenutku, taman kako bismo skupili energiju za jesenske izazove. Sadrže i beta-karoten, koji nam je drag jer pomaže postizanje brončanog tena, ali i sudjeluje u sintezi vitamina A.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.