Mamurluk: Kako ga ublažiti?

virtualna 25.07.2023

Hrvatska je u europskom vrhu po konzumaciji alkohola pa je za pretpostaviti i da je u eruopskom vrhu po učestalosti posljedičnog stanja, poznatog kao mamurluk. Kako do njega dolazi  tema je videa dr. Nikole. Doznajte i postoji li lijek za mamurluk, može li se liječiti prema simptomima i koji savjet vrijedi za sve:

Zabrinjavajući podaci

Prema podacima Eurostata iz 2019. godine, Hrvatska se nalazi među prvih pet država s visokom konzumacijom alkoholnih pića, s prevalencijom iznad 10%, zajedno s Francuskom, Bugarskom, Španjolskom i Portugalom. Veći dio populacije u Hrvatskoj konzumira alkohol na tjednoj (17,9%) ili mjesečnoj (21%) bazi, ali u usporedbi s ostalim zemljama članicama, Hrvatska se nalazi u donjem dijelu poretka.

Kada je riječ o razlikama između spolova, muškarci u Hrvatskoj češće konzumiraju alkohol u odnosu na žene. Tako 18,2% muškaraca pije alkohol svakodnevno, 26,5% minimalno jednom tjedno, a 21,0% manje od jednom tjedno. S druge strane, više od polovice žena (63,4%) rijetko ili nikada ne konzumira alkoholna pića, 20,9% pije alkohol manje od jednom tjedno, dok 15,7% pije alkohol minimalno jednom tjedno ili svakodnevno.

Utjecaj alkohola

Prije nego što objasnimo zašto nastaje mamurluk, treba pojasniti utjecaj alkohola na naše tijelo. Glavni sastojak alkoholnih pića je etanol, a kada se nađe u krvi ima efekt na mozak, psihu i naše tijelo. Naime, etanol usporava provođenje impulsa kroz naše živčane stanice što izaziva osjećaj opuštenosti i slabije reflekse. S fizičke strane, etanol potiče širenje krvnih žila u našem tijelu, što u zimskim mjesecima dovodi do pothlađivanja tijela. Pretjeranom konzumacijom alkohola, gubimo refleks drhtanja zbog čega nastaje „začarani krug“ hlađenja i nemogućnosti stvaranja dodatne topline. Pad tlaka, također je jedan od efekata konzumacije alkohola. Dugoročno, alkohol šteti jetri te u slučaju značajnog pada funkcije dolazi do ciroze.

  • Zanimljivost: Prije nekoliko godina objavljeno je istraživanje koje ukazuje kako su eventualni pozitivni utjecaji alkohola ipak zasjenjeni njegovim štetnim učinkom, odnosno kako ne postoji količina alkohola koja bi imala pozitivan utjecaj na zdravlje.

Simptomi mamurluka

Znanost o mamurluku još uvijek je nedovršena. Iako postoji mnogo istraživanja na tu temu, većina se ne slaže u potpunosti. Mamurluk je poznat kao stanje koje nastaje nakon prekomjernog konzumiranja alkohola. Krakteriziraju ga simptomi kao što su:

  • Glavobolja
  • Mučnina
  • umor
  • Dehidracija
  • Loše opće stanje organizma

Kako ublažiti mamurluk?

Kada konzumiramo alkohol, naše tijelo pretvara ga u acetaldehid, koji je još toksičniji od samog alkohola, a potom u octenu kiselinu. Osobe s mutiranim genom za određeni enzim imaju ubrzani proces pretvorbe u acetaldehid, što dovodi do češćeg alkoholnog rumenila, crvenila obraza koje se javlja kod nekih Azijata nakon konzumacije alkohola. Taj proces uzrokuje trošenje vitamina B i C u jetri, što može doprinijeti mamurluku.

Osim toga, alkohol uzrokuje oksidativni stres u tijelu, što može pogoršati osjećaj umora. Antioksidansi poput vitamina E mogu pomoći u borbi protiv tog stresa.

Glavobolja, čest simptom mamurluka, povezana je s aktivacijom proupalnih puteva u krvi. U ovom slučaju, protuupalni lijekovi poput ibuprofena mogu pomoći ublažavanju boli. Međutim, važno je napomenuti da uzimanje ibuprofena uz alkohol može povećati rizik od čireva na želucu.

Alkohol djeluje i kao diuretik, tj. potiče stvaranje veće količine mokraće. Zato je važan savjet koji se često daje da se prije spavanja popije puno vode nakon konzumacije alkohola. To će pomoći bubrezima da izbace toksine iz tijela i normaliziraju kiselost krvi.

Unatoč brojnim istraživanjima, nema jednostavnog lijeka za mamurluk. Ako se mamurluk ipak pojavi, važno je odmoriti se, hidratizirati, konzumirati hranu bogatu vitaminima i mineralima, te po potrebi koristiti odgovarajuće lijekove koji će ublažiti simptome. Ukratko najbolje je uopće ne piti jer dugoročne posljedice konzumacije alkohola su i gore od mamurluka. No, svjesni smo da ljeto obiluje partyjma na plaži, eventima u gradu i koncertima, stoga kratko preporučamo-budite umjereni!

Za još ovakvog sadržaja pratite Savjete dr. Nikole.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.